SP ČR: Zástupci českých firem besedovali s iráckým náměstkem MZV

Kulatý stůl SP ČR

Bezpečnostní situace v Iráku se zlepšuje, české firmy mají zájem

Více než dvě desítky představitelů tuzemských podnikatelů diskutovalo v pátek 15. května

s iráckým náměstkem ministra zahraničních věcí Labeedem Abbawim při setkání, které zorganizoval Svazu průmyslu a dopravy ČR. „Většina území Iráku je bezpečná. Postupuje také proces politické konsolidace. Díky tomu roste zájem zahraničních firem o investice a obchod. Pokud se české firmy chtějí zapojit, mají u nás otevřené dveře a budeme jim ve vstupu na irácký trh nápomocni,“ prohlásil Labeed Abbawi.

Zlepšující se bezpečností situaci potvrzují i samotní čeští podnikatelé, působící na iráckém trhu.  Náměstek však poukázal na to, že do Iráku nyní míří množství podnikatelských delegací ze zemí Evropské unie, zejména z Německa, Francie, skandinávských a jiných zemí.

Zdůraznil, že české firmy by mohly využívat svého know how v takových odvětvích jako je dopravní infrastruktura, včetně železniční, a ve vodohospodářství. Zájem je například o čističky vod, neboť polovina obyvatelstva nemá přístup k čisté pitné vodě. Plánuje se výstavba přehrad  a vodních elektráren.

Samotná oblast energetiky je další výzvou, například jde o rekonstrukce elektráren. „Polovina elektráren je zastaralých,“ poznamenal Labeed Abbawi. Také v ropném průmyslu a v petrochemii, kterou ze 60% vybudovaly československé podniky, jsou značné příležitosti, které jsou některými tuzemskými firmami již využívány.

Pro podnikatele je jistě povzbudivé je, že irácká administrativa si uvědomuje potřebu sjednocení systému vydávání víz ve všech oblastech země a plánuje zavedení šestiměsíčních víz.

kategorie Tiskové zprávy
zpět