Platforma podnikatelů udělovala ceny firmám působícím v environmentální oblasti

Tisková zpráva

Osm tuzemských firem si dnes odneslo ceny za nejlepší technologická řešení v environmentální oblasti, která by se dala využít v zemích třetího světa. Ceny udělila Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci v průběhu mezinárodní konference v Praze, která se konala pod názvem „Technologie pro lokální udržitelné zdroje energie v technicky specifických podmínkách“ (zemí třetího světa).

Nad konferencí převzal záštitu Jan Kohout, ministr zahraničních věcí ČR a spolupořádalo jí Ministerstvo zahraničních věcí ČR v rámci akcí našeho předsednictví v Evropské unii. Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci akci organizovala spolu s Technologickým centrem AV ČR a Pražským institutem pro globální politiku Glopolis, za podpory nadace AOK.

Konference se zúčastnila stovka představitelů ministerstev, České rozvojové agentury, pražské ČVUT, Akademie věd ČR a dalších vědeckých a vzdělávacích pracovišť, smíšených obchodních komor a několik desítek podnikatelů.

První cenu v kategorii Technologie pro vodní energii obdržela ELZACO spol. s.r.o. za projekt vodního mikrozdroje.
Druhé místo získal Ing.Miroslav Sedláček z Fakulty stavební ČVUT Praha za jeho převratný vynález odvalovacího tekutinového stroje.

V kategorii Technologie pro větrnou energii si cenu za první místo odnesli zástupci firmy WINDSYSTEM CZ s.r.o., a to za větrnou elektrárnu WS 15. O druhá místa se podělily AEROPLAT s.r.o. za hybridní zdroje elektrické energie a Firma Pavol Floriš – DOZEP za větrné čerpadlo.

Čestná ocenění byla Platformou podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci udělena rodinné firmě Svoboda a spol. (čestné uznání za Technologie pro solární energii), VHS Brno, a.s. (čestné uznání Technologie pro energii z biomasy) a podniku Strojírny Podzimek, s.r.o. (čestné uznání Technologie pro rozvojovou spolupráci).

Záměrem soutěže a udělení cen Platformy bylo upozornit na nejlepší technologická řešení v environmentální oblasti a tato řešení nabídnout zástupcům Evropské komise a dalším organizacím, které působí v oblasti rozvojové spolupráce. Podle reakce přítomných účastníků z Bruselu se podařilo upozornit na vysokou know- how a zkušenosti tuzemských firem.

 „Dosud jsme spolupracovali spíše s Británií, Německem, Španělskem a dalšími evropskými zeměmi. Po dnešní debatě na konferenci a po udělení cen jsem si však udělal představu o tom,

že bychom mohli navázat užitečnou spolupráci s Českou republikou a s vašimi firmami,“ uvedl ve svém vystoupení Cherif Toure, zástupce bruselského Centra pro rozvoj podnikání. Toto centrum se zaměřuje na vazby mezi evropskými firmami a zeměmi Afriky, Karibiku a Tichomoří. Oceněným firmám Cherif Toure slíbil, že je uvede ve své zprávě z konference

a že navrhne, aby se hledaly možnosti využití technologií vítězů soutěže pro rozvojové projekty.

Další zástupce Evropské komise Antonio Garcia Fragio z odboru rozvojové spolupráce upozornil na příležitosti pro české firmy v rámci programu Energy Facility. Tento unijní program se realizuje již několik let, ovšem zejména v nynější době globální recese by pro některé české subjekty mohlo být získání peněz z unijních fondů v oblasti environmentálních technologií cestou k zakázkám. „V rámci těchto projektů lze získat granty v návaznosti na kofinancováni,“ poznamenal Antonio Garcia Fragio.

Právě možnosti zapojit se do unijních projektů a upozornit bruselské struktury na české firmy byl podle Dagmar Kuchtové, předsedkyně Rady Platformy a současně zástupkyně generálního ředitele Svazu průmyslu a dopravy ČR, který je spoluzakladatelem Platformy, důvodem vyhlášení ceny a zorganizování konference. „Platforma je tady proto, aby pomohla českým firmám získat potřebné informace jak se dostat k projektům rozvojové spolupráce. Zatím tuzemské firmy nevyužívají dostatečně prostor pro uplatnění,“ uvedla Dagmar Kuchtová.

Na úspěchy českých firem v rámci realizovaných či probíhajících projektů v rámci rozvojové spolupráce upozornil zástupce ředitele České rozvojové agentury (ČRA) Martin Náprstek. „Příkladem jsou malé vodní elektrárny ve Vietnamu, elektrifikace území palestinské samosprávy pomocí malých a středních zdrojů, distribuce solárních sušiček ovoce v Afghánistánu. Mezi plánované projekty patří zavádění stanic na ohřev vody z  bioplynu v Kambodži,“ uvedl příklady Martin Náprstek, jehož ČRA přechází postupně plně do gesce Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Petr Halaxa, předseda pracovní skupiny Rady EU pro rozvojovou spolupráci, upozornil na program Evropské unie podpory vesnických oblastí s využitím obnovitelných zdrojů. „Program bude zahájen koncem letošního roku,“ poznamenal Petr Halaxa.

Samotná soutěž Platformy podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci, kterou vloni založil Svaz průmyslu a dopravy ČR spolu s dalšími dvěma zaměstnavatelskými asociacemi za účelem podpory podnikatelských aktivit tuzemských firem ve třetím světě, je součástí aktivit na podporu českého byznysu.

Hlavním cílem Platformy je dovést tuzemské podnikatele k zakázkám bilaterální a evropské multilaterální rozvojové pomoci. Nyní se záběr aktivit směřujících do zemí třetího světa rozšiřuje i o zajištění přístupu k lokálním zdrojům energie obyvatelům rozvojových zemí.

Investice do různých energetických zařízení nabývají totiž na významu s narůstající potřebou přístupu k energiím běžným obyvatelům rozvojových zemí. Podle odhadů Mezinárodní energetické agentury vzroste celosvětová energetická poptávka do roku 2030 o 55% a do té doby bude k jejímu uspokojení potřeba investovat až 22 trilionů dolarů. Z toho polovina by měla směřovat do rozvojových zemí.

Záměrem uvedené soutěže bylo proto shromáždit ucelený soubor existujících produktů a technologií, včetně úspěšných projektů, kde již byly tyto produkty a technologie použity, a prezentovat je na této mezinárodní konferenci. Vzhledem k know-how a zkušenostem tuzemských podnikatelů mají naše firmy šanci uplatnit své produkty, technologie a vynálezy se zaměřením na využití lokálních zdrojů energií, které by byly vhodné pro podmínky rozvojových zemí.

Další informace získáte na webové adrese Platformy. http://www.ppzrs.cz
a
také u její zástupkyně Věry Venclíkové
E-mail : Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

kategorie Tiskové zprávy
zpět