SP ČR: Čínští podnikatelé z provincie Shaanxi budou v ČR hledat partnery

Tisková zpráva

 

Více než dvě desítky čínských podnikatelů z provincie Shaanxi z oblasti potravinářství, farmacie, dopravy, ochrany životního prostředí, těžby a realit a také vysocí představitelé provincie a zástupci obchodní komory se v úterý 7. července 2009 zúčastní v Praze podnikatelského fóra a dvoustranných jednání s tuzemskými firmami. Bezplatnou akci organizuje Svaz průmyslu a dopravy. Místem setkání je hotel Hilton Praha, Pobřežní 1, Praha 8 a akce by měla proběhnout od 9.00 do 12.30 hodin.

 

Toto podnikatelské fórum navazuje na předchozí aktivity, neboť s touto středočeskou provincií Shaanxi seČeská republika snaží dlouhodoběji prohloubit hospodářské vazby. Například 5. - 9. dubna 2009 se v Xi´an, sedmimilionové metropoli provincie, konala Národní výstava ČR. Byla zde i podnikatelská mise. Ekonomický potenciál provincie potvrdil návštěvou Xi´an i prezident Václav Klaus ve dnech 27. - 29. září 2006. Kromě jednání s vrcholnými představiteli města a provincie se zúčastnil podnikatelského fóra, které bylo při této příležitosti uspořádáno. Akce se tehdy zúčastnilo 25 českých firem a 150 zástupců čínských firem a organizací. Mimo toho zde vyvíjí aktivity řada českých firem a některé exportní asociace.

 

Provincie Shaanxi díky své geografické poloze je vlastně kolébkou čínské civilizace. Hlavní město Xi´an je pokládáno za výchozí bod hedvábné stezky, a to mnohem dříve než tuto roli převzal Peking. Provincie leží na středním toku Žluté řeky, v severojižním směru je dlouhá cca tisíc kilometrů, na ose východ-západ je široká zhruba 360 km. Má rozlohu 206 tisíc km2, zhruba 37 milionů obyvatel, z toho 37 % žije ve městech a 63% na venkově.

Shaanxi patří mezi rychle se rozvíjející oblasti Číny. Provincie má obrovské zásoby uhlí, neželezných kovů, stavebního materiálu, významné jsou i vodní zdroje. Hlavním pilířem hospodářského rozvoje je energetika. Vytěžené uhlí a ropa se používají v místním chemickém průmyslu, který chce provinční vláda dále rozvíjet. Do tvorby HDP přispívá nejvíce sekundární sektor s podílem 50,3%. Provincie je i důležitou zemědělskou oblastí, produkce obilí, olejnin, zeleniny, tabáku, jablek a čínských kaštanů ji řadí na přední místa v ČLR.

Xi´an vytváří polovinu průmyslové produkce provincie. Nachází se zde telekomunikační, farmaceutický, elektrotechnický, letecký, optický, automobilový a textilní průmysl a také mnoho vzdělávacích a výzkumných institucí. Xi´an je jedním ze šesti největších železničních středisek osobní dopravy v Číně.

 

V Shaanxi je několik rozvojových zón na provinční úrovni, na celonárodní jsou:

· Xi´an National High-Tech Industrial Development Zone, www.xdz.com.cn

· Xi´an Economic Technology Development Zone, www.xetdz.com.cn

· Baoji High-Tech Zone, www.bj-hightech.com.

· Yangling Agricultural High-Tech Industries Demonstration Zone, www.ylagri.gov.cn.

V nejdůležitější provinční rozvojové zóně (High-Tech Development Zone) se nachází firmy především z oborů elektroniky, informatiky, elektromechaniky, chladírenské techniky a biomedicíny. Zóna usiluje o rozvoj lehkého, potravinářského, strojírenského a farmaceutického průmyslu. Od svého založení v roce 1993 se zde usídlilo kolem 400 společností založených se zahraničním partnerem, se zahraničními investicemi v hodnotě přes 700 mil. USD. V zóně jsou např. společnosti General Motors, Mitsubishi, Rolls Royce, Swire Group a Siemens. Své záměry zde mají i firmy z pivovarského průmyslu (Kingway, Tsingtao).

Jiří Lešner
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět