SP ČR: Průmysl se pohybuje po hrbolatém dně

Optimismus není na místě. Tak hodnotí Svaz průmyslu a dopravy ČR dnes zveřejněné statistické údaje meziročního poklesu červnové průmyslové výroby o 12,2 procenta. V květnu průmyslová výroba v tuzemsku meziročně klesla o 22 procent, takže červnové údaje vypadají příznivěji. Ovšem v úvahu je nutné vzít skutečnost, že červnové meziroční srovnání vychází z nižší výchozí základny.

„Je třeba přihlédnout k tomu, že v červnu loňského roku dosahovalo tempo průmyslové výroby již pouze dvou procent. Poněkud lepší červnové výsledky ve srovnání s květnem a dalšími předchozími měsíci letošního roku jsou způsobeny zejména nižší výchozí základnou. Při hodnocení situace je proto třeba opatrnosti. Nynější červnové údaje se nedají považovat za signál ukončení hospodářské krize,“ uvedl Boris Dlouhý, ředitel sekce Hospodářské politiky na Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Tuzemský průmysl se nyní pohybuje po pomyslném hrbolatém dně a jeho kondice bude záviset hlavně na oživení ekonomik v eurozóně, zejména pak v Německu.

Jiří Lešner
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět