SP ČR: Čeští podnikatelé chtějí do Iráku. Stále více.

 .

Téměř pět desítek tuzemských podnikatelů se dne 2. září 2009 setkalo v Praze s iráckým ministrem průmyslu a nerostného bohatství Fawzi Haririm, besedu organizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR při jeho oficiální návštěvě České republiky. Ministr nejen že poukázal na tradici dobrých vztahů a na osvědčenou značku českých výrobků
a know-how, nýbrž zejména nabídnul tuzemským firmám účast na řadě projektů.

„Jednou z priorit je pro nás budování dopravní infrastruktury. Ministerstvo dopravy chce proto nechat vybudovat železniční tratě v místě původních, ovšem pomocí nových technologií. Železnice by nás přes Turecko měla propojit s Evropou,“ vybídnul irácký ministr naše firmy, aby se zúčastnily projektu, s poukazem na jejich zkušenosti.

Vedle toho upozornil na řadu dalších příležitostí pro české firmy, týkající se energetiky a petrochemie, zařízení nemocnic, stavebnictví, potravinářství či textilního průmyslu. „Pokud přijdete rychle, irácký trh pro vás může být velmi profitabilní,“ poznamenal ministr Fawzi Haririm.

Současně pozval předsedu Poslanecké sněmovny ČR Miloslava Vlčka, který se také zúčastnil besedy s podnikateli na návštěvu do Iráku. „Dohodli jsme se na spolupráci v oblasti legislativy, byznysu je však třeba dále otevírat dveře. K tomu jsem připraven,“ řekl Miloslav Vlček. Jeho slova by mohla potvrdit zmíněná parlamentní návštěva, které by se v říjnu mohli účastnit i představitelé Ministerstva průmyslu a obchodu ČR či zástupci Svazu průmyslu
a dopravy ČR.

Jak poznamenal přítomný náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa: „Nynější příjezd iráckého ministra by mohl povzbudit obě strany k častějším kontaktům a návštěvám. Irácká strana má totiž eminentní zájem o investice českých firem, řada z nich se do Iráku již vrací“.

O zájmu tuzemských firem svědčí ostatně i jednání některých z nich v průběhu návštěvy iráckého hosta a jeho delegace.

 Firmy mají zájem o obnovení kompletace a výroby traktorů, výroby čerpadel, o dodávky pro potravinářský průmysl, dodávky pro zdravotnický sektor, úpravny vody, o dodávky prostředků MHD a celé spektrum strojírenských výrobků. Zájem irácké a české strany se tak v mnohém překrývají.

Pomoci se vstupem na irácký trh mohou jak oficiální státní struktury, tak i Svaz průmyslu a dopravy ČR, který má v Iráku vybodované úzké vazby. Majid Shamas Toma, specialista Svazu na tuto oblast, strávil dokonce několik měsíců v iráckém regionu Kurdistán, spoluorganizoval několik veletrhů a misí do Iráku i návštěvy vysokých představitelů této země v České republice.

„Svaz průmyslu a dopravy ČR právě takovými akcemi podporuje obchod a investice,“ poznamenal Stanislav Kázecký, viceprezident SP ČR, který také vystupoval na setkání s podnikateli.

 PhDr. Milan Mostýn
manažer PR a tiskový mluvčí
Mobil. tel.:                739 452 816        
Tel.:                234 379 468        
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Růžena Hejná
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět