Zaměstnavatelé udělali vstřícný krok k nižšímu deficitu a požadují odpovídající kompetence pro vládu Jana Fischera

.

Zaměstnavatelské organizace se kvůli nutnosti snížit nestabilitu a nejistotu naší země rozhodly při dnešním jednání tripartity učinit vstřícný krok a navrhly několik opatření, která by mohla přispět ke snížení hrozícího 230 miliardového státního deficitu. K návrhům zaměstnavatelů zastupovaných Svazem průmyslu a dopravy ČR a Konfederací podnikatelských a zaměstnavatelských svazů se připojily odborové organizace, Českomoravská konfederace odborových svazů a Asociace samostatných odborů.

 „Zaměstnavatelé s obavami vnímají nárůst nejistoty a nestability podnikatelského prostředí. Ta je způsobena zejména hospodářskou recesí a málo předvídatelným vývojem. Proto je potřeba snížit vliv dalších destabilizačních faktorů. Mezi ně patří hrozba vysokého rozpočtového deficitu. Riziko rozpočtového provizoria a z toho vyplývající negativní důsledky jsou pro nás nepřijatelné. Proto jsme se rozhodli ke krokům, které umožňují dohodu snížit deficit,“ uvedl Jaroslav Hanák, 1. viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR po skončení tripartity.

 Nosným ústupkem zaměstnavatelů je podpora zrušení nové právní úpravy tak, jak je navrženo v rámci „krizového balíčku „v podobě uplatnění slevy na pojistném v letech 2010 – 2011, což by státnímu rozpočtu přineslo úsporu v řádu 18 miliard korun.

Zaměstnavatelé podporují také zvýšení maximálního vyměřovacího základu pro pojistné pro rok 2010 ze 48 násobku na 72 násobek průměrné mzdy.

Na druhé straně požadují, aby v oblasti nemocenského pojištění byly zachovány právní úpravy platné pro rok 2009 i pro rok 2010, tj. zachování sazby pro nemocenské pojištění ve výši 2,3%  a zachování refundace ve výši 50% náhrady mzdy. Zaměstnavatel by tak poskytoval i nadále náhradu mzdy v prvních 14 kalendářních dnech.

Opatření na straně výdajů by se podle zaměstnavatelů neměly dotknout výzkumu a vývoje, vzdělávání, dopravní infrastruktury a kofinancování strukturálních fondů.

 „Považujeme za nutné, aby deficit na rok 2010 byl nejvýše 160 miliard a v tomto úsilí má vláda premiéra Jana Fischera naši podporu,“ uvedl Jaroslav Hanák.

 Společné stanovisko o návrzích na překonání bude v příštích dnech v rámci tripartity dále diskutováno s vládou.

 Vzhledem k neustále se měnící politické situaci považují zaměstnavatelé za klíčové, aby vláda nynější vláda premiéra Jana Fischera byla vybavena odpovídající kompetencemi do doby konání příštích voleb. „V tomto podporujeme premiéra Jana Fischera,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Jiří Lešner
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět