Zaměstnatelé podporují vládní návrh rozpočtu, odmítají další zvyšování daní

Ochotu zaměstnavatelů podpořit vládní návrh rozpočtu vyjádřil prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Míl na dnešním V. Finančním fóru Zlatá koruna, jehož se v TOP Hotel Praha  zúčastily zhruba čtyři stovky podnikatelů, ekonomů a politiků.
„Jako zaměstnavatelé jsme ochotni přijmout řešení, která nejsou pro firmy zcela příznivá,“ prohlásil Jaroslav Míl. Současně odmítl tlak některých politiků na zvyšování daní, což by dále zatížilo firmy, vedlo by ke zdražení práce a zvýšilo by nezaměstnanost.
 „V případě nerealizace změn na straně úspor a při dalším zvýšení zdanění vládní návrh státního rozpočtu naši podporu mít nebude,“ uvedl prezident nejvýznamnější zaměstnavatelské organizace v ČR, která dnes v souvislosti s blížící se parlamentní debatou o přijetí návrhu rozpočtu vydalo vůči politické reprezentaci zásadní prohlášení. Z něho vyplývá, že Svaz průmyslu a dopravy ČR je pro přijetí vládního návrhu rozpočtu, byť firmy pocítí negativní dopady, jakými jsou zejména zrušení slev na sociální pojištění pro nízkopříjmové skupiny zaměstnanců a zvýšení stropů na sociální a zdravotní pojištění.
Zaměstnavatelé získali za tento ústupek od vlády příslib, že omezování výdajů se nedotkne výzkumu, vývoje a vzdělání, dopravní infrastruktury a kofinancování strukturálních fondů a zůstane zachováno poskytování náhrady mzdy zaměstnavateli v délce 14 dnů s refundací při stejném procentu odvodů.
V prohlášení Svazu se upozorňuje na to, že vstřícný přístup zaměstnavatelů, avizovaný při dvou zářijových zasedáních tripartity, by mohl být změněn, pokud by politici neprojevili vůli přijmout návrh rozpočtu a měnili by jednotlivé položky, zvláště pak na příjmové straně dalším zvyšováním daní.
Jaroslav Míl k řešení problematiky deficitu uvedl: „Balíček je kompromisem, který nemůže vyhovovat všem a který vyžaduje odpovědnost od všech, vlády, zaměstnavatelů, odborů a zejména poslanců parlamentních stran. K tomu, aby balíček prosadila, bude vláda potřebovat velkou politickou odvahu a podporu všech, komu na udržitelné budoucnosti naší ekonomiky záleží“.
„Nechceme zadlužovat budoucnost nad únosnou hranici ekonomické udržitelnosti, nechceme, aby se nás investoři obávali, snižovali nám rating a zvyšovali Česku rizikovou marži. Nechceme ani scénář, kdy ČNB zatáhne za brzdu a zvedne úrokové sazby. Víme, jaký by to mělo dopad na půjčování peněz a pohyb kurzu koruny,“ uvedl Jaroslav Míl.
Zaměstnavatelé požadují vedle prosazení vládního úsporného balíčku ve sněmovně také zpracování a realizaci střednědobého programu pro udržitelnost veřejných financí. Ten by měl mít následující priority:
  1. Výhled snižování deficitu v jednotlivých letech s určením data, kdy bude dosaženo požadované míry z hlediska přijetí společné evropské měny.
  2. Provedení auditu výdajových položek z hlediska jejich hospodárnosti a účelnosti, včetně výdajů na veřejné zakázky.
  3. Změnu struktury státního rozpočtu tak, aby ho bylo možné využít v rámci aktivní prorůstové politiky.
  4. Realizaci nezbytných reforem veřejné správy, zdravotnictví, sociální politiky, vědy a výzkumu a vzdělávání.

Jak uvedl Jaroslav Míl: „Vláda by měla vypracovat strategii pokrizového vývoje, která by měla obsahovat kvalitativní změny fungování státu, jeho efektivnější výkon v oblasti vymahatelnosti práva, výstavby, fungování a údržby infrastruktury, efektivnější podporu vědy a výzkumu, efektivní vzdělávací politiku, zodpovědnost při vytváření kvalitního a stabilního legislativního prostředí. Podstatné je, aby stát zbytečně neomezoval svými zásahy podnikatelského prostředí a svá rozhodnutí hodnotil z hlediska dopadů na podnikání. Měl by obsahovat účinnou podporu exportu a v neposlední řadě i jiný pohled na pracovně právní legislativu“.
Zaměstnavatelé kriticky poukazují na to, že stát a jeho nedostatečná výkonnost je stále výrazněji limitujícím faktorem pro efektivní překonání důsledků krize. Takové hodnocení fungování státu potvrdilo i zářijové dotazníkové šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi 1600 členskými firmami, podle něhož respondenti udělili české politické reprezentaci školskou známku v průměru 4,2.

Jiří Lešner
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět