SP ČR: Mírné zlepšení důvěry v ekonomiku jen výkyv na dně

Zářijový indikátor důvěry podnikatelů, který se meziměsíčně zvýšil o 2,1 bodu, vykazuje sice dílčí meziměsíční zlepšení, ovšem podstatnější je, že tuzemská ekonomika se v porovnání s loňským rokem nadále nachází na nízké úrovni a nepředpokládá se její výraznější oživení ani v letošním, ani počátkem příštího roku. Tento argument se opírá o zářijové šetření Svazu průmyslu a dopravy mezi 1600 členskými firmami, podle něhož pouze dvě pětiny respondentů očekává
v té či oné míře zvýšení zakázek v prvním čtvrtletí 2010. ( Informace o dotazníkovém šetření najdete na adrese : http://www.spcr.cz/ankety/vysledky-dotaznikoveho-setreni-sp-cr-zari-2009 )

Ani současné hodnocení ČNB, která ponechává sazby na stejné úrovni, nesvědčí o očekávání rychlého zlepšení ekonomické situace, spojené s inflačními tlaky.

„Podnikům se navíc opět zvýšily zásoby, což naznačuje, že vyrábějí na sklad a že v zakázkách nenastala žádná výrazná změna k lepšímu. Varující je i hodnocení situace ve stavebnictví, kde důvěra dále klesla a meziročně je nižší o 35,5 bodu,“ uvádí Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Také odvětví obchodu a služeb v září zhoršily hodnocení současné ekonomické situace,“ uvádí Oldřich Körner.

Jiří Lešner