SP ČR - k návštěvě delagace OECD: "Snižte náklady práce, to je váš největší problém"

OECD nabádá ČR ke snižování nákladů práce,
zaměstnavatele trápí spíše nedostatek zakázek

 Česká republika by měla snížit náklady práce. To je podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) jeden z nejzásadnějších problémů tuzemské ekonomiky a její konkurenceschopnosti. Zástupci organizace upozornili na tuto skutečnost při dnešním jednání s představiteli Svazu průmyslu a dopravy ČR. „Vaše náklady jsou příliš vysoké,“ prohlásil ředitel sekce teritoriálních studií Andrew Deanem, vedoucí delegace OCED, která je ve dnech 9. - 13. listopadu 2009 v rámci přípravy Ekonomického přehledu OECD na návštěvě Prahy, aby zde jednala s jednotlivými ekonomickými ministerstvy a sociálními partnery.

 Zaměstnavatelé však upozorňují, že problémy by se neměly redukovat pouze na otázku nákladů práce. Za problém podnikového sektoru v současnosti označili zástupci Svazu nízkou úroveň zakázek a nutnost propouštět zaměstnance a s tím spojené náklady. „V dané situaci to nepovažujeme v mezinárodním srovnání za natolik zásadní problém, který by bezprostředně ohrožoval konkurenceschopnost české ekonomiky. Výši nákladů práce je třeba posuzovat v mezinárodním srovnání. To, co české firmy trápí především je nedostatek zakázek, omezený přístup k úvěrům a nutnost propouštět zaměstnance,“ uvedl Odřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 „Do budoucna bude základním faktorem úspěchu a zvyšování konkurenceschopnosti zvládnutí inovací a posun ke zvýšení přidané hodnoty,“ poznamenal Boris Dlouhý, ředitel Hospodářské sekce Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 Jak také upozornila delegace OECD, pro Českou republiku je nezbytností snížit administrativní zátěž. Klíčového z tohoto pohledu je řádné provádění Regulatory Impact Assessment, tedy posuzování vlivu legislativy na podnikatelské prostředí, audit ekologické legislativy a zavádění e-státu. Na tuto nutnost Svazu průmyslu a dopravy ČR poukazuje již delší dobu.

Prosazuje z dlouhodobého hlediska nutnost zjednodušení daňového systému, zprůhlednění jeho správy, dodržování zásady jeho neutrality, tedy aby nedocházelo zaváděním nových daní k dodatečnému zvýšení daňového břemene.

 Tématem setkání byly i odpovědi na otázky představitelů OECD z oblasti makroekonomiky, zejména udržitelnosti veřejných financí a střednědobého plánu jejich konsolidace. Dalšími tématy byl daňový systém, zlepšení podnikatelského prostředí, zejména regulatorní reforma, zjednodušení daňového systému a pracovně právní legislativa.

 Zástupci svazu zdůraznili při setkání priority zaměstnavatelů, kterými jsou obnovení ekonomického růstu, konsolidace veřejných financí cestou auditu výdajových položek státního rozpočtu a vypracování střednědobého plánu snižování deficitu cestou konsolidace příjmové stránky a rozpočtu a racionalizace výdajové strany. Objasnili podporu úspornému balíčku vlády a dosažení konsenzu i s odbory v této otázce, kterého bylo dosaženo za cenu kompromisu bolestného z hlediska dopadů jeho opatření pro obě strany sociálního dialogu.

Jiří Lešner
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět