SP ČR: Podnikatelská důvěra optimismus stoupá, konec potíží ještě nenastal

Zlepšení listopadové podnikatelské důvěry meziměsíčně o 2,3 bodu naznačuje zvyšující se optimismus firemní sféry. „Je to nepochybně příznivá zpráva,“ uvedl k výsledku Boris Dlouhý, ředitel sekce Hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Ve srovnání s loňským listopadem je sice meziročně důvěra podnikatelů nižší o 7,3 bodu, přesto důvěra roste v průmyslu, v obchodě i ve službách. „Na rozdíl od minulých šetření podnikatelské důvěry je patrná změna postoje v podnikatelském sektoru,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Meziměsíční zlepšení podnikatelské důvěry je však jen dílčím výsledkem. Svaz průmyslu a dopravy ČR nevylučuje, že v průběhu příští první poloviny roku může dojít k výkyvu k opětnému zhoršení podnikatelské důvěry. Důvodem by mohl být možný další propad ekonomiky, a to zejména vzhledem k vyčerpání podpůrných balíčků ve velkých západních ekonomikách a jejich zhoršující se rozpočtová situace.

O nestabilitě situace a budoucího vývoje svědčí i výsledky šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi 1600 členskými firmami, podle nichž jen dvě pětiny tuzemských firem očekávají v prvním čtvrtletí příštího roku zvýšení zakázek. „Nehledě na pozitivní signály je vývoj naší ekonomiky značně nejistý. Existuje poměrně velká pravděpodobnost, že negativní jevy spojené s globální recesí se mohou výrazně projevit ještě v příštím období,“ uvedl Boris Dlouhý.

Další informace, včetně přehledných grafů, najdete na webové adrese Svazu průmyslu a dopravy ČR: www.spcr.cz/statistika/i_duvery.htm