SP ČR k tripartitě: Zaměstnavatelé požadují ekonomickou strategii země

Zaměstnavatelům stále citelněji chybí strategie hospodářské politiky České republiky v blízkém a zejména ve střednědobém horizontu, která by po odeznění globální recese vytvořila podmínky pro růst ekonomiky. Takovou strategii nepřipravila ani současná vláda premiéra Jana Fischera, ačkoliv se na jejím vytvoření dohodla se sociálními partnery již před třemi měsíci a která měla být předložena na dnešním zasedání Rady hospodářské a sociální dohody ČR (tripartity).

„Vládou předložený materiál nesplnil naše očekávání,“ uvedl po jednání tripartity Jaroslav Hanák, 1. viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 Na potřebu strategie, která se na rozdíl o České republiky vytváří a připravuje v řadě evropských zemí, upozornil Martin Jahn, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR a generální ředitel Volkswagen Group v Ruské federaci. „Zahraniční investoři se nyní rozhodují, do jakých zemí vstoupí po odeznění recese. Česká republika je však pro ně velmi nečitelná. Chybí nám strategické priority a podnikání příliš nepomáhá ani současný právní rámec,“ uvedl Martin Jahn.

 Na potřebě nastavení dlouhodobější strategie země se shodli sociální partneři v rámci dnešní tripartity, která by však nekončila příchodem toho či onoho politického seskupení či politické garnitury. „Mnoho problémů spojených s Exit strategy nemůže být řešena řešena v rámci funkčního období jedné vlády,“ uvedl Jaroslav Hanák.

 Zaměstnavatelé vidí přitom zejména potřebu změnit systém mandatorních výdajů, důchodového a zdravotního systému, požadují zajištění přechodu ekonomiky ke znalostní, změnu systému terciálního vzdělávání a efektivnější nastavení parametrů ke zvyšování konkurenceschopnosti země.

„Východiska z krize a její dlouhodobější strategie vývoje má samozřejmě úzkou souvislost s rozpočtem. Měla by však posuzovat v kombinaci s celým systémem podpory podnikání,“ uvedl Jan Wiesner, předseda Svazu českých a moravských výrobních družstev, který je členskou organizací Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět