SP ČR k summitu v Kodani: Místo gest investice do vědy a výzkumu

Tuzemští zaměstnavatelé vyjadřují obavy ohledně výsledku konference smluvních stran v Kodani o snižování emisí skleníkových plynů a oteplování.

Konference Stran, COP 15, o snižování emisí skleníkových plynů a oteplování, bude zahájena v pondělí 7. prosince. Již nyní se ale projevují značně odlišné přístupy. Mnozí očekávají, že konference přinese nástupce Kjótského protokolu pro léta 2013 – 2020. Jiní naopak předpokládají, že dojde nanejvýš k politické dohodě o tom, že se bude dále vyjednávat. „Obávám se, že v současném stavu mezinárodní politiky už nemůže být nezúčastněný pozorovatel, neboť obě varianty výsledku COP 15 se dotknou všech. Otázkou je, jaká bude rychlost změn, jaká bude jejich hloubka a jaké budou jejich dopady na každého z nás, nejen na podniky, ale i na rodiny a na jednotlivce. Cokoliv se dojedná, ovlivní ceny energií,“ uvedl Josef Zbořil, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR a viceprezident Asociace českého papírenského průmyslu.

Zejména postoje USA i Číny nenasvědčují tomu, že snížení emisí v těchto zemích bude adekvátní jednostrannému závazku Evropské unie snížit emise o 20%. Svaz průmyslu a dopravy ČR proto upozorňuje na skutečnost, že již při tomto závazku bude mít řada tuzemských podniků se splněním emisních cílů vážné problémy. Ty mohou vést v lepším případě ke stagnaci hospodářského vývoje, v horším případě ke stěhování za lepšími podmínkami pro podnikání do jiných zemí.

Pokud by k dohodě v Kodani došlo, tuzemští i evropští podnikatelé upozorňují na výrazně negativní dopady na ekonomiky jednotlivých zemí. „Evropský parlament se usnesl na tom, že je žádoucí dosáhnout snížení emisí o 40% do roku 2020 a ještě přispívat na snižování emisí ve třetích zemích částkou kolem 30 miliard eur ročně. Samo snížení o 30% je nerealistické,“ upozorňuje Josef Zbořil.

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR jsou východiskem nikoliv politické deklarace, nýbrž masivní investice do vědy, výzkumu a inovací, do odstranění problémů v přenosových soustavách z důvodů připojení nestabilních obnovitelných zdrojů, doplnění energetických zdrojů o řadu nových jaderných elektráren a nastavení programu úspor energií s kvalitními pozitivními motivačními nástroji. Zaměstnavatelé navrhují tudíž, aby zmíněných 30 miliard eur pro třetí země, u nichž v řadě případů není záruka, že tamní režimy využijí finance právě na účely snižování emisí, byly věnovány na výzkum a vývoj nových zdrojů energie. Přineslo by to zásadní impuls pro vývoj zdrojů levné a spolehlivé energie a ve svém důsledku zlom v emisích.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět