SP ČR: Propouštění v řadě oborů ještě neskončilo

Jen o něco více než třetina firem očekává v roce 2010 nárůst počtu svých pracovníků.

Nárůst listopadové míry nezaměstnanosti v České republice, která dosáhla 8,6 procenta, odpovídá očekávání Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR). Ta vychází z informací členských svazů a asociací a členských firem. „Očekáváme další zhoršení,“ uvedl Zdeněk Liška generální ředitel SP ČR. Jak totiž potvrzují předběžné výsledky právě probíhajícího prosincového dotazníkového šetření SP ČR mezi 1600 členskými firmami, více než dvě pětiny (44 %) z nich očekává i v příštím roce pokles zaměstnanosti, zatímco méně než dvě pětiny (36 %) procent naopak předpokládá nárůst počtu zaměstnanců. Zhruba jedna pětina firem uvádí, že počet zaměstnanců se nezmění. „Šetření napovídá tomu, že ani v příštím roce nedojde ke stabilizaci pracovního trhu. Některé prognózy dokonce uvádějí, že míra nezaměstnanosti dosáhne svého vrcholu na přelomu let 2010 a 2011. Podstatné jsou také výrazné regionální rozdíly v míře nezaměstnanosti i mezi jednotlivými odvětvími i firmami v těchto odvětvích,“ uvedl Zdeněk Liška.

 Svaz průmyslu a dopravy ČR vychází z prognózy, že míra nezaměstnanosti by mohla v příštím roce dosáhnout dvou ciferného čísla. Situace by se mohla začít zlepšovat až v roce 2011. To potvrzují i strojírenské firmy. „V dohledné době zatím nelze počítat se zlepšením situace podniků, zvláště pak co se týče množství zakázek. Stávající kapacita pracovníků bude tudíž ještě poměrně dlouho postačovat. Tento stav by se mohl začít zlepšovat maximálně koncem roku 2010, ale i to závisí ještě na mnoha dnes těžko odhadnutelných faktorech,“ uvedl Ivan Čapek, ředitel Svazu strojírenské technologie.

„Členské podniky Svazu strojírenské technologie v průměru propustily v době současné recese zhruba čtvrtinu pracovníků. Procento je samozřejmě regionálně i místně odlišné. Neznamená to ovšem, že by celková míra nezaměstnanosti v oboru dosáhla 25 %, mezi propuštěnými byli i pracovníci s nárokem na důchod, pracovníci, kterým končily termínované smlouvy a které už nebyly obnoveny, zahraniční pracovníci. Některé firmy řešily situaci spíše odstávkou výroby načasovanou na období Vánoc a Nového roku, přičemž propouštěly méně nebo vůbec ne,“ dodal Ivan Čapek.

I zjištění Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi dalšími jeho členskými svazy a sdruženími potvrzují, že v řadě oborů se ještě nedá počítat s obratem k lepšímu a že některá odvětví zažijí i v příštím roce další ztrátu pracovníků. Nepříznivé signály přicházejí například z elektrotechnického průmyslu. „V elektrotechnickém průmyslu není situace stabilizována a dají se očekávat další odchody pracovníků z firem. Nejvíce jsou dopady recese zasaženi výrobci součástek a dodavatelé pro automobilový průmysl, některé firmy z tohoto oboru již dokonce opustily Českou republiku. Pro příští rok lze očekávat pokles pracovníků v odvětví až o 3 až 5 procent,“ uvedl František Hýbner, ředitel Českomoravské elektrotechnické asociace.

Ani chemický průmysl nemusí být z hlediska počtu zaměstnanců z nejhoršího venku. „Chemický průmysl byl výrazně zasažen dopady globální recese, propad v tržbách představoval 20 až 25 procent. Tato situace se projevila i v zaměstnanosti. Ve srovnání s rokem 2008 přijde letos odvětví o zhruba pět procent pracovníků. I příští rok bude velmi obtížný,“ uvedl Ladislav Novák, ředitel Svazu chemického průmyslu ČR.

Také oblast dopravy prožívá těžké chvíle a ani v příštím roce by nemusela nastat výrazná změna k lepšímu. „Pokles zakázek ve všech druzích doprav je od počátku roku v rozmezí 25 až 35 procent s tím, že ve třetím čtvrtletí se situace zlepšila. Díky ekonomické krizi nastává však mezi dopravci boj o přežití, což je doprovázeno nabídkou podnákladovým cen za dopravu, a to zejména v silniční nákladní dopravě. Nabídkové ceny za dopravu ze strany živnostníků v silniční nákladní dopravě jsou pro velké firmy dlouhodobě neudržitelné. Přirozeně, že situace se odráží i v zaměstnanosti,“ uvedl Petr Kašík výkonný ředitel Svazu dopravy ČR.

 Zástupci řady odvětví se však shodují v tom, že redukce pracovních míst by nemusela v příštím období být tak razantní, jako tomu bylo na přelomu roku 2008 a 2009 a v průběhu letošního roku. Řada firem se totiž snaží udržet kmenové zaměstnance. To se týká například slévárenství. „Ve slévárenství sklesala zaměstnanosti v průběhu letošního roku, což bylo dáno propadem zakázek. V současné době se však podniky snaží udržet pracovníky, a to zejména kvalifikované, kvůli obavám, že z očekávaného budoucího postupného nárůstu zakázek,“ uvedl Jozef Hlavinka, výkonný ředitel Svazu sléváren.

Jistou stabilizaci počtu zaměstnanců naznačují zástupci automobilového průmyslu. „Automobilový průmysl výrazně zasáhla recese, což se projevilo koncem loňského roku a v prvním čtvrtletí roku 2009 rušením smluv s agenturními pracovníky a na druhé straně snahou on zachování kmenových zaměstnanců. Vzhledem ke stabilizaci odvětví na nižším zakázkám odpovídající úrovni se nepředpokládá pro příští rok další masivní propouštění,“ uvedl Antonín Šípek, ředitel sekretariátu Sdružení automobilového průmyslu.

Podobně vidí trendy v oblasti zaměstnanosti v oboru i zástupci ocelářského průmyslu. „Pokud jde o ocelářský průmysl, pokles tržeb a zakázek, který akceleroval již ve 4. čtvrtletí minulého roku, se projevil v produktivitě práce a vyžádal si postupně i odpovídající redukci v oblasti zaměstnanosti. V prvním až třetím čtvrtletí letošního roku klesl průměrný evidenční počet pracovníků, bez agenturních pracovníků, meziročně o 10,7%. Nehledě na nedostatek zakázek nelze už z provozních důvodů rychle snižovat zaměstnanost. Řešením je dočasná nezaměstnanost a rekvalifikace pracovníků, a to i za použití státem spravovaných evropských fondů,“ uvedl Miroslav Svoboda, vedoucí sekretariátu Odvětvového svazu hutnictví železa.

Míra nezaměstnanosti vykazuje také výrazné regionální rozdíly, nejvyšší je v západočeských regionech, na severu a jihu Moravy. „V některých mikroregionech Moravskoslezského kraje dosahuje nezaměstnanost více jak 20 %, jde například o bruntálsko či karvinsko. Podstatné přitom je, že se meziměsíčně ubývá volných pracovních míst. Zvýšení nezaměstnanosti se projevilo i v důsledku ukončení sezónních prací, přičemž nejvyšší podíl na počtu nově evidovaných uchazečů o zaměstnání mají především pomocní a nekvalifikovaní pracovníci,“ uvádí Petr Ruhswurm, výkonný ředitel Společenství průmyslových podniků Moravy a Slezska, členském organizace SP ČR.

 Na webové adrese Svazu průmyslu a dopravy najdete řadu zajímavých informací o míře nezaměstnanosti v České republice, zejména pak přehledné srovnávací grafy - http://www.spcr.cz:80/statistika/nezamestnanost.htm

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět