SP ČR: HDP. Jsme z nehoršího venku? Nikoliv.

Ekonomika České republiky se ještě zdaleka nedostala z hluboké krize.

Hrubý domácí produkt vzrostl sice ve třetím čtvrtletí oproti předchozímu čtvrtletí o 0,8 procenta, ale meziročně je výkon tuzemské ekonomiky nižší o 4,1 procenta. Výsledek potvrzuje naše odhady, že nedochází k zásadnímu obratu, který nelze očekávat ani v příštím období. Jisté příznivější signály, které přicházejí ze Spojených států a z Německa jsou dány především masivními vládními investicemi. To není výzva pro českou ekonomiku,“ uvedl Jaroslav Hanák, 1. viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Samotná struktura hrubého domácího produktu ukazuje, že nejsou důvody k tomuto zásadnímu obratu ekonomického vývoje. Český HDP táhne totiž dolů zejména pokračující propad zpracovatelského průmyslu, ale přidala se i energetika a postupně padá i obchod.

Také struktura poptávky naznačuje, že dílčí mezikvartální zlepšení HDP nemá základ v  investiční aktivitě, která dále klesala, ani ve vývoji vnější poptávky, nýbrž ve zvýšení domácí poptávky. Ta dosud roste díky poptávce domácností, ale zejména vlivem vládních výdajů,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Vládní výdaje ovlivňující spotřebu, byly v reálném vyjádření vyšší o výrazných 5,3 % nad úrovní loňského 3. Čtvrtletí, a to bez ohledu na krizi a propad příjmů. (Klíčovou úlohu zde sehrávalo zvýšení nákladů zdravotních pojišťoven na ambulantní a ústavní zdravotní péči. Výdaje státního rozpočtu, které nebyly sníženy adekvátně propadu příjmů, působily autonomně jako stimulátor poptávky.)

„V dalším období se nepředpokládá nárůst investičních aktivit tuzemských firem. Jak vyplývá z našich průzkumů, firmy neočekávají výrazné zlepšení stavu zakázek, které se pohybují na výrazně nižší úrovni než před rokem, a ani výrazný a trvalý vzestup vnější poptávky. Navíc příští rok budeme mít na stole účet za letošní propad příjmů státu a za úsporné kroky vlády a dalších subjektů jako jsou samosprávy, obce, zdravotní pojišťovny, což bude působit proti růstu poptávky,“ uvedl Oldřich Körner.

Uvedené skutečnosti, složitá finanční situace firem a dále rostoucí nezaměstnanost zasáhne spotřebu domácností, která dosud rostla, což bude bránit výraznějšímu obnovení ekonomického růstu i v případě, že by došlo ke zlepšení na vnějších trzích.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět