SP ČR : Manažeři odmítají korupci a přílišnou administrativu při čerpání unijních fondů

Manažeři malých a středních podniků v anketě vyjádřili potřebu zjednodušit administrativu při čerpání z EU fondů.

Většina manažerů hodnotí kvalitu podnikatelského prostředí v Praze jako průměrnou či nadprůměrnou. Nikdo ji neoznačuje jako výbornou. Při hodnocení na pětibodové škále 37 % manažerů udělilo podnikatelskému prostředí v hlavním městě známku 2 a dalších 40 % známku 3. Takřka čtvrtina zástupců firem považuje ovšem kvalitu tohoto podnikatelského prostředí za nevyhovující.

Tento závěr vyplývá z ankety mezi osmi desítkami účastníků odborného semináře na téma Podnikání v období ekonomické stagnace, který organizoval dne 10. 12. 2009 Manažerský svazový fond. Ten je dceřinou společnost Svazu průmyslu a dopravy ČR a České manažerské asociace. Odborný seminář byl určen manažerům a podnikatelům v oblasti malého a středního podnikání působících v Praze.

Na co si podnikatelé ztěžují především, přičemž vztahují své výhrady nejen na podnikatelské prostředí v Praze, je vysoká korupce. „Menší firmy, i když mají kvalitní zboží a nižší ceny se proti konkurenci velkých firem neprosadí, protože nemají na úplatky. Výběrová řízení jsou administrativní záležitostí, nikoliv skutečným výběrem podle zadaných kritérií,“ zní jeden z komentářů zástupce menší firmy, který se zúčastnil ankety. Podobných reakcí je většina. Manažeři vyzývají proto k vytvoření lepších legislativních předpokladů pro omezení korupčního jednání a důslednějšímu potírání korupce. Pranýřují také chování politiků, kteří jsou ke korupci tolerantní a náchylní.

„Je to pro nás významný signál nespokojenosti zástupců malých a středních firem,“ uvedl Bohuslav Holub, ředitel Manažerského svazového fondu, který je vyhlašovatelem soutěže Manažer roku a který v příštím roce plánuje řadu akcí, které by měly poukazovat na problémy podnikatelského prostředí.

Na problém korupce poukazují ostatně i šetření Svazu průmyslu a dopravy mezi 1600 členskými firmami, zejména v letošním roce dochází z pohledu respondentů ke zhoršování korupčního jednání.

 Tématem odborného semináře byly i možnosti čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie. Jak ale vyplynulo z ankety mezi manažery malých a středních firem, dvě třetiny z nich považují nastavení čerpání těchto prostředků za příliš složité. O něco více než čtvrtina firem buď o čerpání z fondů nežádala, nebo nedokázala odpovědět.

Relevantnost výsledku potvrdila i účastnice semináře Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR). Její asociace ve svém šetření z konce letošního roku zjistila, že většina představitelů malých a středních firem nevidí žádné zrychlení čerpání strukturálních fondů. S tím souvisí i skutečnost, že 83 % podnikatelů se domnívá, že právě české úřady kladou čerpání z unijních fondů přílišné překážky a chovají se byrokraticky. Navíc podle šetření asociace až 94 % podnikatelů nepocítilo letos v České republice snížení administrativy.

Na potřebu zlepšit administrativní podmínky pro čerpání strukturálních fondů včetně toho, aby byl změněn způsob kofinancování, poukazuje Svaz průmyslu a dopravy ČR. Při vystoupení na semináři jeho generální ředitel Zdeněk Liška uvedl, že jeho zaměstnavatelská organizace tlačí na odstranění rizik v kofinancování strukturálních fondů a podporuje větší využívání prostředků z Evropského globalizačního fondu.

“Podporujeme posílení čerpání prostředků z evropských strukturálních fondů na financování mikropodniků, které mohou dostat mikroúvěry do výše 25 000 euro při zaměstnávání až 10 zaměstnanců,“ uvedl Zdeněk Liška

Jak potvrdila Jana Šindelářová, ředitelka pražské pobočky Českomoravské záruční a rozvojové banky, připravuje Evropská unie mikrokredity, což by se mohlo týkat zejména tuzemských živnostníků a malých firem.

Co je také podstatné pro příští rok, ten by mohl být kulminací z hlediska objemu získávání dotací, jejichž možnost čerpání končí v roce 2013. “Příští rok bude vrcholem pro získávání dotací. Nyní je k tomu pro firmy vhodná chvíle, neboť kvůli utlumení podnikání se snížila i poptávka podnikatelů. Tím se zvýšila úspěšnost získávání dotací až na nynějších 50 %. Dříve to bylo 40%,” poznamenal Lukáš Němec z divize podpory podnikání a inovací GRANTIKA CS a.s.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět