SP ČR: Průmysl v říjnu. Ještě není vyhráno.

Pouze 13 % podniků využívá svou kapacitu v meziročním srovnání na 100 a více procent.

Nehledě na meziměsíční statistické zlepšení říjnové průmyslové produkce v České republice, tuzemský průmysl se i nadále potýká s výraznými dopady hospodářské recese. Meziročně zůstává průmyslová produkce v propadu o 7,3 procenta. Je však nutné vzít  potaz, že již vloni na podzim se průmysl dostal do záporných čísel.

Jak také vyplývá z výsledků právě dokončovaného prosincového dotazníkového šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi 1600 členskými firmami, pouze 13 % tuzemských podniků využívá svou kapacitu v meziročním srovnání na 100 a více procent. Převážná většina firem zdaleka nedosahuje kapacit první poloviny loňského roku. Dokonce 13 procent firem uvádí, že svou výrobní kapacitu využívají na méně než 60 procent, pět procent firem jede dokonce na výkon menší, než je 40 procent.

Svaz průmyslu a dopravy ČR vychází z předpokladu, že ani v příštím pololetí nedojde k zásadnímu obratu v průmyslové výrobě z hlediska využívání kapacit a nárůstu poptávky. Výjezd z hospodářské recese bude dlouhodobější a firmy se s ní budou vypořádávat ještě v roce 2011. Negativně na náš průmysl může dopadnout situace ve velkých ekonomikách po odeznění vlivu šrotovného a kvůli narůstajícím státním deficitům a dalším nepříznivým faktorům. Tuzemský průmysl může tak zasáhnout další ochlazení a „zpětná vlna tsunami“.

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět