SP ČR: Podnikatelská důvěra lehce roste, zásadní zlom je v nedohlednu

 Nadále přetrvává nedostatečná vytíženost výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu.

Tuzemští podnikatelé byli v prosinci nejoptimističtější od listopadu loňského roku. Jak totiž ukazuje prosincový indikátor podnikatelské důvěry, v meziročním srovnání je důvěra podnikatelů vyšší o 3,9 bodu. Ve srovnání s listopadem vzrostl tento indikátor o 2,1 bodu.

Indikátor podnikatelské důvěry v průmyslu klesal plynule od konce minulého roku, a to s rostoucím sestupným trendem, od března však dochází (s výjimkou října) k jeho neustálému vzestupu. Nejpatrnější je meziměsíční nárůst důvěry v průmyslu a ve stavebnictví.

 Nehledě na tyto optimistické signály, tuzemské průmyslové podniky se i nadále potýkají s nedostatkem poptávky (66,2 %) a využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu je stále o více jak pětinu nižší v porovnání s rokem 2008.

 Tyto údaje korespondují s prosincovým šetřením Svazu průmyslu a dopravy mezi 1600 členskými firmami. Z něho vyplývá, že ačkoliv se situace v některých odvětvích (hutnictví, automobilový průmysl) a firmách postupně stabilizuje, většina firem se nadále potýká s dopady recese. Ani příští rok nepřinese proto zásadní obrat ve vývoji české ekonomiky a většina tuzemských firem se ještě nezotaví z dopadů globální recese. Příliš optimismu nepřináší očekávání vývoje zakázek v první polovině roku 2010 a ani vývoj tržeb, s jejich navýšením v roce 2010 počítá pouze o něco více než třetina firem (36 %). V důsledku toho, že se tuzemské firmy nebudou výrazně vzmáhat ze svého propadu, dojde v příštím roce k další vlně propouštění.

 Další informace, včetně přehledných grafů, najdete na webové stránce Svazu průmyslu a dopravy ČR: http://www.spcr.cz:80/statistika/i_duvery.htm

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět