SP ČR: Pokles průmyslové výroby dosáhnul dna

V letošním roce očekává nárůst tržeb jen o něco více než třetina firem.

Aktuální údaje průmyslové výroby v České republice za listopad 2009, podle nichž meziročně došlo k poklesu o 0,1 procenta a meziměsíčně o 0,3 procenta, potvrzují skutečnost, že propad průmyslové výroby se v podstatě zastavil. I nadále se však pohybuje na nízké úrovni. „Průmyslová výroba zůstává v dvojciferném hlubokém poklesu ve srovnání s rokem 2008,“ uvedl Boris Dlouhý, zástupce generálního ředitele Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Jak potvrzují šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi 1600 členskými firmami, ani vývoj v tomto roce nepřinese zásadní obrat k lepšímu. Z jeho výsledků vyplývá, že ve druhém kvartálu 2010 očekává nárůst zakázek necelá třetina tuzemských firem (31 %). A za celý rok 2010 počítá se zvýšením tržeb jen o něco více než třetina firem (36 %).

„Vývoj bude záviset zejména na oživování ekonomik na našich hlavních exportních trzích, tedy hlavně v Německu a v celé Evropské unii. Již nyní je přitom zřejmé, že názory o krizi jako krátkodobém výkyvu, se ukazují jako mylné,“ uvedl Boris Dlouhý.

Další informace, včetně přehledných grafů, najdete na webové adrese Svazu průmyslu a dopravy ČR: www.spcr.cz/statistika/prumysl.htm