SP ČR: V průmyslu roste důvěra v obrat

Aktivita zpracovatelského průmyslu v Evropské unie se probírá z roční letargie. Je otázkou, zda se trend potvrdí i dále.  .

Aktivita zpracovatelského průmyslu v zemích eura rostla v lednu nejrychlejším tempem za poslední dva roky. Index nákupních manažerů (PMI) v celé eurozóně stoupl o 0,8 bodu na 52,4 bodu. Leden byl tak čtvrtým měsícem po sobě, kdy byl tento index aktivity zpracovatelského průmyslu pro země eura nad úrovní 50 bodů. Před rokem, kdy ekonomiku eurozóny sužovala těžká recese, byl index jen na 34,4 bodu.

 Poslední statistiky z průmyslu v Evropské unii, tak i v České republice, naznačují, že očekávání a rostoucí důvěra v obrat ekonomického vývoje se projevují již ve statistických výsledcích. Zatím však jen v krátkodobých. „Průmysl v ČR v prosinci poprvé po více než roku zaznamenal růst. Je ale otázkou, zda se tento trend potvrdí i dále. Růst zakázek napovídá, že jistá naděje existuje,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 Jisté pozitivnější signály přicházejí i z Evropské unie. „Aktivita zpracovatelského průmyslu EU se probírá z roční letargie a ukazuje se, že kde recese začala, odtud přichází i naděje na zlepšení situace. Zahraniční poptávka a export se oživují a průmysl se zvedá ode dna,“ uvedl Oldřich Körner.

Americká ekonomika vzrostla v posledním čtvrtletí poměrně robustně a rychleji, než se očekávalo. Dále roste poptávka v Číně a na asijských trzích.

 „Vedle nadějných signálů jsou na místě i obavy: krachující Řecko a potácející se španělská ekonomika jsou balvany na cestě EU k oživení. Jaké dopady na domácí poptávku a ekonomické oživení přinesou úsporné balíčky evropských vlád, je další otázkou. Beze sporu zůstane EU letos na chvostě evropského oživení za USA a asijskými ekonomikami,“ uvedl Oldřich Körner.

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět