SP ČR: Objem zahraničního obchodu se loni propad o tři roky zpět

Pro firmy je klíčová podpora státu při pronikání na nové rostoucí trhy a  jeho účinná podpora při financování exportních zakázek.

Předběžné statistické údaje o obchodní bilanci České republiky za rok 2009 potvrzují meziroční snížení vývozu a dovozu, a to o 14,1 %, respektive o 18,1 %. Roční bilance dosáhla přitom aktiva 153,2 mld. Kč, které bylo o 85,9 mld. Kč vyšší než v roce 2008.

„Výrazný loňský propad dovozů způsobený snížením domácích investic a poptávky kompenzoval pokles vývozu. Upadajícímu českému exportu vloni nalilo krev do žil šrotovné v EU, hlavně v Německu a ve Francii, kde po jeho zavedení naše automobilky zvýšily vývoz o třetinu a obnovily výrobu,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

V prosinci 2009 se zahraniční obchod po předchozích propadech z počátku loňského roku sice stabilizoval a export vykazuje podruhé v loňském roce signály růstu, ovšem obrat je na nízké úrovni, na níž se pohyboval v roce 2006.

„Růst zahraničních zakázek na konci roku naznačuje další zvedání ode dna alespoň v horizontu nejbližších měsíců a zároveň ukazuje jeho křehkost. Nadějí je oživení v USA a Asii. Zůstávají však nejistoty ohledně dalšího vývoje v Evropské unii, zejména pak v Německu, poté, co vlády EU začnou snižovat veřejné výdaje,“ uvedl Oldřich Körner.

S přicházejícím oživením poptávky na zahraničních trzích bude klíčová podpora státu při pronikání firem na nové rostoucí trhy a zejména jeho účinná podpora při financování exportních zakázek. O to důležitější je pro tuzemské exportéry připravovaná proexportní strategie na příští roky.

„Proexportní podpora státu je významná pro konkurenceschopnost firem vyčerpaných recesí a v při jejich úsilí o získání finančních zdrojů. Očekává se, že export bude jediným zdrojem mírného obnoveného ekonomického růstu v ČR a EU,“ uvedl Oldřich Körner.
Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět