SP ČR: Začíná se naplňovat scénář dvojmístné míry nezaměstnanosti

Míra nezaměstnanosti dosáhla v lednu 2010 již 9,8 procenta a oficiální počet lidí bez práce byl 574 226.

Na růstu lednové míry nezaměstnanosti se projevil důsledek ukončení většího množství pracovních smluv k
31. 12. 2009 a také pokračující vliv hospodářské recese zhruba ve stejné míře.

Začíná se tak naplňovat scénář dvojmístné míry nezaměstnanosti, na který Svaz průmyslu a dopravy ČR upozorňuje již delší dobu. Tyto odhady se opírají o šetření mezi 1600 členskými firmami, podle něhož pouze přibližně 15 procent firem předpokládá letos zvýšení počtu svých zaměstnanců, a to jen v řádech několika málo procent. (Výsledky šetření najdete na adrese Svazu průmyslu a dopravy ČR v rubrice ankety a šetření wwwspcr.cz )

Vzhledem k přetrvávajícímu nedostatku zakázek u většiny tuzemských firem a nízkých investicím do výroby se nedá v nejbližších měsících očekávat obrat k lepšímu.

Podstatný je přitom trend rozevírání nůžek mezi počtem uchazečů o zaměstnání a mezi volnými pracovními místy. Toto rozevření je stále patrnější zejména v letošním roce, kdy na 1 místo připadá více jak 18 uchazečů (v průměru 18,2 %). V prosinci 2009 to bylo 17, 4 % uchazečů.

„Zvyšující se míra nezaměstnanosti jasně ukazuje na rozsah důsledků hospodářské recese na Českou republiku. Proto došlo k intenzivnímu jednání, která vyústila v dohodu mezi vládou, zaměstnavateli a odbory o 38 bodech protikrizových opatření, jejichž cílem je zmírnit dopady recese a zbrzdit trend rostoucí nezaměstnanosti,“ uvedl Boris Dlouhý, zástupce generálního ředitele Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Další informace, včetně přehledných grafů, najdete na webové adrese Svazu průmyslu a dopravy ČR:  www.spcr.cz/statistika/nezamestnanost.htm