SP ČR: Počet lidí bez práce přibývá - firmy se snaží udržet kvalifikované pracovníky

Nezaměstnanost dosáhla již 9,9 procenta, naplňuje se tak očekávání její dvojmístné míry. .

Míra nezaměstnanosti v únoru dosáhla 9,9 procenta, nejvíc od července 2004. Potvrzují se tak dlouhodobá očekávání Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR), který upozorňuje na to, že nárůst nezaměstnanosti bude letos pokračovat a dosáhne dvojmístného čísla.

Nynější údaje dokladují pokračující vliv důsledků hospodářské recese, které se se zpožděním projevují v oblasti pracovního trhu. „Při celkovém počtu více jak 583 nezaměstnaných osob a při 32 tisících volných míst s celostátním průměrem 18 uchazečů na jedno volné místo je uplatnitelnost osob na trhu práce velmi omezená a dokresluje dramatickou situaci,“ uvádí Jitka Hejduková, ředitelka zaměstnavatelské sekce Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Jak přitom upozorňuje, podíl osob na rekvalifikacích je nízký k celkovému počtu evidovaných nezaměstnaných. „Úřady práce volí a preferují jiné nástroje, například účast ve specializovaných regionálních programech na podporu zaměstnanosti, finanční podporu alespoň dočasného zaměstnání, jako jsou veřejně prospěšné práce či společensky účelná pracovní místa. Je to logický přístup zejména v okresech, kde na jedno volné pracovní místo připadá 50, 60 i více nezaměstnaných,“ uvedla Jitka Hejduková.

 

Nehledě na jisté pozitivnější signály, například nárůst exportu, většina firem nepředpokládá v letošním roce zvyšování počtu zaměstnanců. Jak vyplývá z šetření SP ČR, pouze zhruba 15 procent z nich počítá s přijímáním nových pracovníků. Půjde však jen o menší počet osob.

 

Zatímco v některých odvětvích propouštění ještě pokračuje, v jiných je již patrná stabilizaci počtu pracovníků, což je příklad automobilového průmyslu. "Vývoj počtu zaměstnanců v českém automobilovém průmyslu by již neměl mít razantně klesající tendenci. Firmy Sdružení automobilového průmyslu v roce 2009 již dostatečně "zeštíhlely". Počet kmenových zaměstnanců koncem roku 2008 činil 128 734 osob, koncem roku 2009 to bylo 115 450 osob. Došlo tedy k meziročnímu poklesu o 10,83 %. Nicméně ve 2. pololetí 2009 naše firmy již uvolňovaly kmenové zaměstnance jen minimálně - z uvedeného meziročního poklesu o 10,83 % se plných 10,29 % "realizovalo" v prvním pololetí 2009. Důvod je zřejmý: firmy si musejí udržet schopnost rychle zareagovat na očekávané zakázky, což by výrazné propouštění již neumožnilo,“ uvedl Antonín Šípek, ředitel sekretariátu Sdružení automobilového průmyslu, které je členskou organizací SP ČR.

 

Signály stabilizace počtu pracovníků jsou i v chemickém průmyslu či hutnictví i v dalších oborech. Podstatným trendem je přitom snaha mnoha firem udržet si své kvalifikované pracovníky.

Ve slévárenství a s ním souvisejících oborech bylo zaměstnáno kolem 24 tisíc pracovníků. Došlo však ke snižování stavu řádově mezi 15 až 20 %. Vzhledem k vyšším propadům je zde vidět „přezaměstnanost“, která je dána jak technologicky, ale i prozíravostí managementu. Připravit se o kvalifikovanou pracovní sílu by znamenalo mít problém v budoucnu,“ uvádí Josef Hlavinka, výkonný ředitel Svazu sléváren ČR, členská organizace SP ČR.

Náznaky zlepšení v oblasti zakázek registrují některé firmy v elektrotechnických a elektronických oborech, kde však i nadále může docházet k propouštění v některých méně kvalifikovaných profesích. „Firmy se snaží udržet odborníky a počty zaměstnanců se snižují spíše tam, kde se využívá méně kvalifikovaná práce,“ uvádí František Hýbner, ředitel České elektrotechnické asociace, která je členskou organizací SP ČR.

Na potřebu udržet kvalifikované pracovníky upozorňuje i Ivan čapek, ředitel Svazu strojírenské technologie, který je členskou organizací SP ČR. „Výroba obráběcích strojů klesla vloni o 38 procent. To se projevilo i v oblasti zaměstnanosti. Firmy se však snaží neohrozit odborně náročnou výroby a hledají řešení, jak udržet své pracovníky,“ uvádí Ivan Čapek.

 

Další informace, včetně přehledných grafů, najdete na webové adrese Svazu průmyslu a dopravy ČR: http://www.spcr.cz/statistika/nezamestnanost.htm

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět