SP ČR: České firmy zvládají krizi, ale její konec ještě nepřišel

Jaroslav Hanák, 1. viceprezident SP ČR, upozornil na VI. Mezinárodním ekonomickém fóru Zlatá koruna, na přetrvávající potíže firem.

Krize zdaleka nekončí a i v letošním roce se tuzemské firmy potýkají s výrazným nedostatkem zakázek a jsou dále nuceny redukovat náklady a propouštět zaměstnance. „Sedmdesát procent firem v České republice nepočítá v prvním pololetí roku s nárůstem zakázek. Přesto je díky jim česká ekonomika hodnocena v rámci Evropské unie jako jedna z těch, která nejlépe odolává dopadům globální krize,“ uvedl Jaroslav Hanák, 1. viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR na VI. Mezinárodním ekonomickém fóru Zlatá koruna. Své vyjádření Jaroslav Hanák opřel o aktuálně publikovaný jarní barometr Konfederace evropského podnikání (BusinessEurope), jehož je členem i Svaz průmyslu a dopravy ČR, a podle něhož Česká republika byla spolu s Dánskem, Německem a Rakouskem hodnocena jako nejlépe odolávající dopadům krize.

V této souvislosti poděkoval tuzemským podnikatelům za jejich přínos při překonávání dopadů krize za českou vládu Petr Šimerka, ministr práce a sociálních věcí. „Děkuji našim zaměstnavatelům za zvládání krize,“ řekl Petr Šimerka v rámci jednání Fóra.

Jaroslav Hanák varoval před přílišným optimismem s poukazem na přetrvávající slabý růst HDP zejména v silných evropských ekonomikách. „Nevidíme pozitivní signály ze silných trhů,“ uvedl s tím, že výrazné problémy se projevují v řadě odvětví, například ve stavebnictví, ale i v o obchodu a cestovním ruchu.

Potíže řeší i průmyslová odvětví, kde pokračuje propouštění pracovníků, byť ne s takovou intenzitou jako na přelomu roku 2008 a 2009 a v průběhu loňského roku. „Vzhledem k našim zjištěním, že zhruba 15 procent firem plánuje letos přijímání nových zaměstnanců, překročí v tomto roce míra nezaměstnanosti deset procent a mohla by se přiblížit i k jedenácti procentům,“ uvedl 1. viceprezident SP ČR s tím, že firmy se finančně vyčerpaly a jejich rezervy jsou na dně.

V rámci debaty, při níž vyjádřil názor, že firmy si převážně musí při řešení dopadů krize pomoci samy, pak navrhnul, aby stát urychleně řešit otázku kvalitního zákoníku práce a podpořil investice, z nichž některé byly schváleny tripartitou v 38 bodových opatřeních pro východiska z krize. Zmínil i nezbytnost boje proti korupci, na který Svaz průmyslu a dopravy, Hospodářská komora a další organizace poukazují již delší dobu. Jak například vyplývá z šetření Asociace malých a středních podniků a živnostníků, členské organizace SP ČR, zhruba 60 procent respondentů z řad podnikatelů se domnívá, že veřejnou zakázku nelze získat bez provize nebo úplatku.

V souvislosti s 38 bodovými protikrizovými opatřeními upozornil i na nezbytnost omezení byrokracie, a to nejen v centrálních, nýbrž i krajských úřadech.

Jaroslav Hanák poukázal i na vhodnost vyhlášení daňové amnestie po firmy, které odvedly daně v daňových rájích. „Jsou to řádově desítky miliard korun,“ poznamenal.

Při tématu podpora exportu připomenul nejen otázku navýšení prostředků EGAP a ČEB, ale i jako účastník několika podnikatelských misí do zahraničí poukázal na potřebu kvalitních velvyslanců, kteří mají eminentní zájem o pomoc českým firmám. Jako negativní příklad zmínil zastupitelský úřad ČR v Iráku.

V souvislosti s debatou o přijetí společné evropské měny upozornil na problém volatility české koruny a na nepříznivé dopady jejích výkyvů pro české vývozce.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět