Manažeři apelují na politiky: chceme politickou stabilitu

Dvě třetiny tuzemských manažerů považuje za největší aktuální problém České republiky politickou nejistotu a stav společenské morálky, zejména politiků.

Tento názor vyplývá z právě vyhodnocované ankety mezi mnoha desítkami manažerů, kteří jsou nominováni na udělení prestižní ceny v soutěži Manažer roku 2009.

„Výsledek je zarážející v jednom - manažeři si nestěžovali na dopady hospodářské krize, nýbrž poukazovali na upadající morální stav společnosti a zejména politiků a apelovali na politické elity a jejich morální vlastnosti. A výrazně volají po politické stabilitě této země,“ uvedl při dnešním odborném panelu při zahájení veletrhu FOR INDUSTRY v pražských Letňanech Pavel Kafka, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Ten je společně s Českou manažerskou asociací vyhlašovatelem soutěže, jejíž vítězové budou slavnostně vyhlášeni 22. dubna na Žofíně v Praze za účasti premiéra, členů vlády a stovek manažerů.

 Na potřebu politické stability poukázala při diskusi i Alexandra Rudyšarová, generální ředitelka agentury CzechInvest. „Zájem investorů o Českou republiku se meziročně zvýšil a mezi okolními zeměmi vítězíme. Ovšem nehledě na klady jako je vysoký počet středoškoláků, jazyková vybavenost pracovníků či relativní vyspělá infrastruktura poukazují investoři na potřebu zlepšení politické stability,“ uvedla Alexandra Rudyšarová.

Také zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu, náměstek Martin Tlapa, připomněl ministerstvem vypracovanou analýzu konkurenceschopnosti ČR. Jedním ze závěrů je zaostávání kvality veřejných institucí a fungování veřejného sektoru za ostatními evropskými zeměmi. „Jsme za peletonem,“ poznamenal Martin Tlapa.

A na tomto stavu se podepisuje i nestabilita politického systému a slabá ochota tuzemských politických elit řešit tento problém a zajistit fungování státu jako manažerského systému.

 Přitom právě manažeři firem museli v průběhu krize řešit propad zakázek, zhoršený dostup k úvěrům, šířící se problémy s druhotnou platební neschopností, zhoršující se poměry v podnikatelském prostředí a prokázat své manažerské dovednosti a schopnosti. Jak také při debatě uvedl Pavel Kafka, „i letos budou přetrvávat klíčové problémy“.

„Oživení vnější poptávky budou kompenzovat směrem dolů poklesy veřejné spotřeby i domácností a klesající investice podniků, jediným tahounem slabého růstu bude export. Růst veřejného zadlužení není dlouhodobě udržitelný a v dohledném horizontu ohrozí nastupující oživení. Oživení a případný růst ekonomiky kolem 1% nebudou dostatečné k obnově tvorby pracovních míst. Nezaměstnanost pomaleji, ale dále poroste přes hranici 10% a může dosáhnout až 11 %. A oslabený bankovní sektor nebude schopen zajistit dostatečnou expanzi úvěrových zdrojů pro podporu nových investic a objem úvěrů podnikům neporoste,“ uvedl Pavel Kafka.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět