SP ČR: Průmysl opět přešlapuje

Komplikovanost oživování české ekonomiky potvrzují informace o únorovém mírném poklesu průmyslové výroby.

Český průmysl vykázal v únoru po loňských dvouciferných propadech meziroční růst o 7 procent. Ovšem v porovnání s lednem letošního roku se mírně propadl. „Křehkost oživení dokládá meziměsíční pokles průmyslu o 0,3 procenta a slabý růst tržeb, které oproti mimořádně slabému loňskému únoru vzrostly jen o 1,4 procenta,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 K obnovenému meziročnímu růstu přispívá zejména výroba motorových vozidel, která si drží dynamiku nastartovanou loňským šrotovným v Evropské unii a nepotvrzuje obavy s propadu výroby po jeho skončení.

„Vývoj zakázek ukazuje, že tahounem je vnější poptávka, což potvrzují i výsledky zahraničního obchodu. Domácí poptávka je však stále relativně slabá,“ uvedl Oldřich Körner.

 Složitou situaci v průmyslu dokládá i nedávno zveřejněný březnový index důvěry v průmyslu, který zaznamenal pokles, nevalná situace je patrná i ve vývoji stavebnictví, které se strmě propadá.

 „Hlavní příčiny předchozích poklesů ekonomické aktivity jako je nedostatek zakázek a přístup k financím jsou stále aktuální a zmírňují se jen velmi pomalu. Zaostává zejména obnova domácí poptávky,“ uvedl Oldřich Körner. Další vývoj domácí poptávky bude záležet na rychlosti a rozsahu opatření na podporu ekonomického růstu mimo jiné na efektivnosti veřejných zakázek, dále na vývoji nezaměstnanosti a opatřeních, které by povzbudily poptávku domácností.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět