SP ČR: Podnikatelé více věří ekonomice, rizika vývoje přetrvávají

Podnikatelé ve zpracovatelském průmyslu očekávají pro letošní rok meziročně pokles investic o 3 procenta.

Meziměsíční zvýšení důvěry podnikatelů v domácí ekonomiku o 2,9 bodu je signálem mírného oživování. Jeho další vývoj nese však řadu rizik. „Oživení ekonomiky je křehké a zatím není dostatečně silné. Charakteristická je pozvolností a zdlouhavostí s krátkodobými výkyvy,“ uvedl Boris Dlouhý, zástupce generálního ředitele Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Že se s výkyvy a křehkostí vývoje musí počítat, potvrdil předchozí březnový index důvěry v průmyslu, který meziměsíčně zaznamenal pokles i únorová čísla průmyslové výroby, která meziměsíčně klesla o 0,3 procenta. Hlavním rizikem růstu produkce zůstává nadále nedostatečná poptávka, což uvádí 56,8 procenta podnikatelů, a to i přesto, že se procentuální podíl těchto podnikatelů postupně snižuje. „Zejména obnova domácí poptávky zaostává, tahounem je vnější poptávka,“ uvedl Boris Dlouhý. Navíc méně příznivou zprávou je, že podnikatelé ve zpracovatelském průmyslu očekávají pro letošní rok meziročně pokles investic o 3 procenta.

Naopak pozitivní je nárůst využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu, které se v dubnu zvýšilo a dosáhlo 80,1 procenta. Přesto se ani pro letošní rok nedá počítat se zásadním obratem k lepšímu. „Letos dojde jen k mírnému odlepení ode dna, na úroveň roku 2008 se česká ekonomika může dostat až za několik let,“ uvedl Boris Dlouhý.

Další informace, včetně přehledných grafů, najdete na webové adrese Svazu průmyslu a dopravy ČR: http://www.spcr.cz/statistika/i_duvery.htm

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět