SP ČR: Nezaměstnanost klesla, trh práce zůstává pod tlakem

Pouze 18 procent tuzemských firem plánuje letos navýšení počtu svých zaměstnanců, vyplývá z šetření SP ČR.

Meziměsíční pokles dubnové registrované míry nezaměstnanosti na 9,2 % je jistě pozitivní zprávou, do níž se promítnul vliv sezonních prací. (V březnu dosahovala míra nezaměstnanosti 9,7 %). Nehledě na optimistické prognózy některých institucí a analytiků, kteří hovoří o trendu snižování počtu lidí bez práce až do počátku léta, je však třeba vzít v úvahu očekávání tuzemských zaměstnavatelů. Ta nejsou tak optimistická.

Jak vyplývá z dubnového šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR, v letošním roce by podle zaměstnavatelů nemělo dojít k zásadnímu zlepšení situace na trhu práce. Pouze 18 % tuzemských firem plánuje letos navýšení počtu svých zaměstnanců, přitom polovina z nich (celkově 9 % firem) míní nabírat jen od 3 do 5 % nových pracovníků.

Naproti tomu více jak polovina firem (56 %) nebude v nejbližších měsících měnit počet svých zaměstnanců. Naopak zhruba čtvrtina (26 %) firem plánuje počty svých zaměstnanců snižovat.

Ve srovnání s koncem roku 2009 jde o změny, které naznačují určitou stabilizaci v oblasti zaměstnanosti, o zásadní obrat k lepšímu se však ještě nejedná. V prosinci loňského roku plánovala propouštění zhruba třetina firem (32 %), jejich stav nechtěla měnit necelá polovina firem (49 %) a o nárůstu počtu zaměstnanců uvažovalo 15 procent firem.

Další informace, včetně přehledných grafů, najdete na webové adrese Svazu průmyslu a dopravy ČR: http://www.spcr.cz/statistika/nezamestnanost.htm

Informace o dotazníkovém šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR najdete na webové adrese: www.spcr.cz