SP ČR: Důvěra podnikatelů opět stoupla

Meziročně indikátor podnikatelské důvěry vyskočil o 16,8 bodů a meziměsíčně se zvýšil o 1,5 bodu.

V květnu se důvěra podnikatelů v České republice, a to zejména v průmyslu, dále narostla. Oproti předcházejícímu roku je její stav výrazně lepší, ve srovnání s nízkou hodnotou v květnu 2009 je tento indikátor důvěry o 16,8 bodů a meziměsíčně o 1,5 bodu vyšší. Nicméně nedosahuje stále úrovně před krizí a je dokonce pod úrovní roku 2005. v květnu oproti dubnu zvýšil.

Uvedený výsledek potvrzuje i výsledky průzkumu SP ČR, které naznačují mírné oživení, ale zároveň očekávání lepších výsledků a odeznění recese až v průběhu příštího roku,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Zdrojem oživení poptávky je hlavně vnější poptávka, ovšem i nad ní visí v souvislosti s rozpočtovými krizemi zemí Evropské unie velký otazník.

Zároveň neočekávají podnikatelé výrazné zlepšení zaměstnanosti. Jak vyplývá z dubnového šetření SP ČR, navýšení počtu svých zaměstnanců plánuje letos pouze 18 procent tuzemských firem, zhruba čtvrtina (26 %) naproti tomu chce počty zaměstnanců snižovat.

Stále vysoká míra nezaměstnanosti a obavy ze současných a dalších úsporných opatření jak na straně firem, tak na straně státu jsou zřejmě příčinou nepříznivého vývoje důvěry u spotřebitelů. „Pokles důvěry spotřebitelů je varovným momentem, že oživení není dostatečně stabilní a z ekonomického propadu se nemusíme ještě dostat,“ uvedl Oldřich Körner.

 Další informace, včetně přehledných grafů, najdete na webové adrese Svazu průmyslu a dopravy ČR : www.spcr.cz/statistika/i_duvery.htm

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět