VÝSLEDKY VOLEB SE MUSÍ ZÚROČIT V REFORMÍCH KROCÍCH. ALE RYCHLÝCH

Zaměstnavatelé požadují zastavení zadlužování, opatření proti korupci, zefektivnění veřejné správy a další reformy.

Výsledky květnových voleb jsou z pohledu zaměstnavatelů ohromnou šancí pro Českou republiku. Potvrdily ztrátu důvěryhodnosti jak politiků ODS, tak zejména ČSSD, jejichž výsledek je nehledě na největší počet voličských hlasů v podstatě debaklem. "Když někdo za rok do voleb investuje miliardu a výsledek není výrazný, je to ohromná prohra," uvedl Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR

Podstatné bude, do jaké míry tyto dvě strany dokážou reflektovat požadavek na jejich změnu. „Voliči poslali politikům jasnou message, že musí měnit své strany. Pokud v těchto vnitřních změnách bude ODS pokračovat a dokáže, jakož i TOP 09 a Věci veřejné přistoupit neodkladně k prosazování reforem, mohou tyto strany posílit své postavení už při podzimních volbách,“ poznamenal Jaroslav Míl.

Právě rychlé reformní kroky jsou v tuto chvíli zásadní jak pro budoucnost země, tak i samotných politických stran. Česká republika, občané i firmy, stále ještě negativně pociťuje dopady globální recese. Přesto se voliči rozhodli podpořit pravicové strany, které jim neslibovaly zvyšování jejich životního standardu, nýbrž jim nabídly řešení klíčových problémů země. „Není pravda, že Češi nejsou pro reformy,“ uvedl Jaroslav Míl.

Předpokladem k tomu, aby strany zúročily své volební výsledky, jsou tedy rychlé reformní kroky, zejména řešení zadlužování. „Je třeba zastavit zadlužování a státní rozpočet sestavit tak, abychom deficit do dvou let stlačili pod tři procenta HDP,“ uvedl Jaroslav Míl.

Dalším nezbytným krokem je zásadní obrat v přístupu k problematice korupce. „Strany, které získaly důvěru voličů, musí zastavit korupční jednání v této zemi. To voliči i podnikatelská sféra očekávají. Pokud ovšem nyní politici nezmění společenské prostředí tak, aby věci fungovaly i bez provizí, ztratí kredit a pocítí to již v podzimních volbách,“ uvedl Jaroslav Míl.

Jak již nejednou zdůraznili zaměstnavatelé, naposledy Svaz průmyslu a dopravy ČR ve své výzvě z konce dubna 2010, prioritním požadavkem je zefektivnění státní a veřejné správy. Mezi další zásadními kroky, které tato země potřebuje, je podle Jaroslava Míla realizace důchodové reformy a schválení občanského zákoníku. „Bez těchto změn se společnost nemůže měnit,“ poznamenal Jaroslav Míl.

Za podstatné považuje zrušení daňových výjimek, na druhé straně je však podle něho potřeba zvýhodnit zdanění pro oblast vědy, výzkumu a vzdělávání.

A v oblasti zahraniční politiky zaměstnavatelé vidí jako jasnou prioritu nastavení dlouhodobé vize našeho státu. „Jde jak o podporu našeho exportu a investic ve světě, tak zejména o výraznější obhajobu našich zájmů v rámci Evropské unie,“ uvedl Jaroslav Míl.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět