SP ČR: Růst průmyslu zvolnil. Zahraniční obchod ČR dynamicky roste, je ale vystaven řadě rizik

Návrat průmyslové produkce na předkrizovou úroveň se může protáhnout na delší období v řádu několika let.

Průmyslová produkce se v červnu 2010 meziměsíčně zvýšila pouze 0,7%, meziročně však vzrostla o 9,7 %. Hodnota nových zakázek meziročně narostla o 12,3%. Tyto údaje jsou sice ukazatelem pokračujícího oživování průmyslové výroby, ovšem tempo jejího růstu značně zvolnilo. „Průmysl nepřekvapil a udržuje si trend růstu nastartovaný počátkem roku. Jeho tempo zvolňuje však tou měrou, že se v průběhu druhého pololetí bude doslova pohybovat „od 10 k 5“. Návrat na předkrizovou úroveň se tím protáhne na delší období v řádu několika let,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Podstatným trendem je výrazná odlišnost oživování v jednotlivých průmyslových odvětvích. „Oživení průmyslu není plošné, nýbrž je diferencované,“ uvedl Oldřich Körner.  Tahounem zůstávají výroba motorových vozidel, kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, výroba počítačů a elektrických přístrojů. Nejvíce zakázek vykazují výroba PC, elektronických přístrojů a hutní výroba. Naopak zakázky u ostatních dopravních prostředků se dále propadají o významných 39,6% a výroba strojů a zařízení zaznamenává pokles zakázek o 3,4%.

Co se týká zahraničního obchodu, vývoz se v červnu zvýšil meziročně v běžných cenách o 19,7 % a dovoz o 28,0 %. Obchodní bilance tak skončila přebytkem 10,4 mld. Kč, který byl meziročně o 9,9 mld. Kč nižší.  „V zahraničním obchodu se již výrazně zvedá i dovoz, což je spojeno s obnovující se investiční aktivitou a s vyšší důvěrou spotřebitelů. Bilanci obchodu bude však dále zatěžovat zejména rostoucí objem dovozu ropy a plynu a zároveň růst jejich cen, což povede ke zmírnění trendu k přebytku,“ uvedl analytik Oldřich Körner.

To, jaký bude vývoj objemu zahraničního obchodu, závisí zejména od poptávky na zahraničních trzích. „Další ekonomický vývoj bude pozitivně oživovat příznivá hospodářská situace v Německu, které je pro naše výrobce a export rozhodující. Na druhé straně si musíme sundat růžové brýle při pohledu na americkou ekonomiku. Ta výrazně zvolňuje a odhady jejího růstu spadly s 3,8% na 2,2%,“ uvedl Oldřich Körner. „Spotřeba amerických domácností a firemní investice se nevyvíjejí příznivě, což se může s odstupem projevit i u německé lokomotivy evropského oživení,“ dodal analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.  Pro exportéry se může stát bariérou oživení také zpevňující koruna, zvláště pokud by se výrazněji utrhla z řetězu.

Další informace, včetně přehledných grafů, najdete na webové adrese Svazu průmyslu a dopravy ČR www.spcr.cz:80/statistika/zo.htm