SP ČR: Lidí bez práce opět přibylo, firmy zatím nenabírají pracovníky

Nezaměstnanost sníží robustnější ekonomický růst, který se v lepším případě dostaví v druhé polovině roku 2011.

 

Nezaměstnanost v České republice se opět zvýšila a k poslednímu červencovému dni evidovaly úřady práce celkem 505 284 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet je o 4 784 vyšší než ke konci předchozího měsíce. „Trend snižování nezaměstnanosti se v červenci zastavil a počet nezaměstnaných vzrostl na 8,4%. Ani přes pokračující oživení ekonomiky se nezvýšila celková zaměstnanost, která oproti červenci 2009 naopak klesla o 0,5%,“ uvedl k aktuálním údajům o míře nezaměstnanosti Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 Další vývoj nebude optimističtější, neboť tuzemské firmy se nechystají k navyšování počtu pracovníků. Podle dotazníkových šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR s přijímáním zaměstnanců počítá letos jen 18% z nich, naproti tomu 56% firem o tomto kroku zatím neuvažuje a zhruba čtvrtina avizuje další propouštění. „Výsledky našich šetření naznačují, že firmy ani s pokračujícím oživením nespěchají s nabíráním nových pracovníků a snaží se nové zakázky realizovat se stávajícím potenciálem zaměstnanců, s pomocí brigádníků nebo agenturních zaměstnanců,“ uvedl Oldřich Körner.

I přes pokračující oživení visí nad ekonomikou některá rizika s dopadem na zaměstnanost, je jím vývoj poptávky v zahraničí, vývoj kurzu koruny a míra restrikce vládních opatření. „Očekáváme, že nezaměstnanost opět v dalších měsících mírně poroste, neboť na trhu práce se objeví noví uchazeči ze škol, skončí sezónní práce a recese bude ještě dopadat se zpožděním na sektor služeb. Ve veřejném sektoru se projeví úsporná rozpočtová opatření. Snížení nezaměstnanosti přinese až robustnější ekonomický růst, který se v lepším případě může dostavit v druhé polovině příštího roku,“ uvedl analytik Oldřich Körner.

 Další informace, včetně přehledných grafů, najdete na webové adrese Svazu průmyslu a dopravy ČR www.spcr.cz/statistika/nezamestnanost.htm

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět