SP ČR: HDP roste, ale příliš slabě

Česká ekonomika se z dopadů recese dostává jen velmi zvolna.

Meziroční růst hrubého domácího produktu ve 2. čtvrtletí o 2,2 % je ve srovnání se situací z loňského roku příznivější zprávou. Je však třeba si uvědomit, že toto meziroční zvýšení HDP je z části důsledkem velmi nízké loňské srovnávací základny.

Zatím slabý ekonomický růst ještě nedokázal otočit vývoj na trhu práce, celková zaměstnanost dokonce meziročně klesla o 1,0 %. „Přestože růst průmyslu a vývozu lámal ve druhém čtvrtletí 2010 rekordy, ekonomický vývoj není natolik příznivý a robustní, aby došlo k výraznější tvorbě pracovních míst. V recesi se dále nachází a bude ještě nacházet stavebnictví a ani služby nevykazují tak dobré výsledky jako průmysl,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Za současným ekonomickým vývojem je vidět příznivý vývoj vnější poptávky, zejména německé, která vytahuje celou eurozónu z recese. Nad globálním hospodářským růstem se však nadále vznášejí mnohá rizika. „Oživení ve Spojených státech ochabuje, slabší jsou spotřebitelské výdaje, menší je obnovování podnikových zásob a vysoký deficit zahraničního obchodu snižují očekávaná tempa růstu. Ekonomika tam zpomalila již druhé čtvrtletí za sebou, což vyvolává obavy z toho, že by mohla upadnout do dvojité recese. Takový vývoj by nepochybně negativně poznamenal i oživení v eurozóně a u nás. Rovněž zpomalení importů do Číny signalizuje určité zmírnění tamního ekonomického růstu,“ uvedl Oldřich Körner.

Oživování české ekonomiky by mohla zpomalit i určitá opatření vlády. „Nemůžeme pominout, že i některá zamýšlená restriktivní opatření vlády a zvyšování daní mohou oslabit obnovující se důvěru spotřebitelů v ekonomické oživení,“ uvedl Oldřich Körner.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět