SP ČR: Červencový vývoz roste, tempa dovozu ho předstihují

 Export nadále zůstává tahounem a zdrojem oživení tuzemského průmyslu.

 

Tuzemský vývoz vzrostl v červenci meziročně v běžných cenách o 16,0 % a dovoz o 20,5 %. Obchodní bilance skončila přebytkem 6,3 mld. Kč, který byl meziročně o 5,4 mld. Kč nižší.

 „Vývoz opět roste a zůstává hlavním zdrojem oživení v průmyslu. Tahounem je nadále automobilový průmysl a zvyšuje se podíl vývozu výpočetní techniky, elektrických přístrojů, spotřebičů a také strojů používaných v průmyslu,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 Charakteristickým znakem vývoje zahraničního obchodu se v roce 2010 stal již pět měsíců po sobě převis růstu dovozu nad vývozem. Ten je kromě zvýšeného dovozu minerálních paliv způsoben také dovozem strojů a dopravních prostředků, které zrychlily svůj dovoz o čtvrtinu meziročně. „Naznačuje to pokračující oživení a vysokou míru propojenosti naší ekonomiky se zahraničím. Svým dílem však opět přispívá rostoucí deficit s Čínou,“ uvedl Oldřich Körner.

 Další informace, včetně přehledných grafů, najdete na webové stránce Svazu průmyslu a dopravy ČR:  www.spcr.cz/statistika/zo.htm

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět