SP ČR: Nezaměstnanost v srpnu žádné zlepšení

Růst české ekonomiky není provázen snižováním míry nezaměstnanosti, která v srpnu dosahovala 8,6 procenta.

Srpnová míra nezaměstnanosti meziměsíčně jen mírně klesla o 0,1 procentního bodu na 8,6 procenta a úřady práce registrovaly o 3790 uchazečů o zaměstnání méně. Celkově je nezaměstnaných téměř 501,5 tisíce. Vývoj naznačuje stagnaci na trhu práce. Ačkoliv tuzemský průmysl již čtvrtý měsíc za sebou roste a také zakázky zaznamenávají nárůst, firmy se nechystají výrazně nabírat nové pracovníky.

„Nehledě na určitá příznivá makroekonomická čísla, ekonomický růst a tvorba pracovních míst nejdou ruku v ruce. V příštím období nelze proto očekávat snižování míry nezaměstnanosti,“ uvedl Boris Dlouhý, ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR s poukazem na plánovanou redukci pracovních míst ve veřejné sféře a ve službách a na příchod absolventů středních a vysokých škol na pracovní trh.

„Celkově převládá ve firemní sféře opatrnost při nabírání nových pracovníků. Podniky se snažily udržet pracovníky, a to zejména kvalifikované, v době recese. Nyní jsou však dále tlačeny k vyšší efektivnosti a s přijímáním nových zaměstnanců proto zatím nespěchají,“ uvedl Boris Dlouhý. Jedním z důvodů této opatrnosti je i složitost podmínek při propuštění zaměstnanců, což firmy pociťují zejména při propadu zakázek.

 

Další informace, včetně přehledných grafů, najdete na webových stránkách Svazu průmyslu a dopravy ČR: www.spcr.cz/statistika/nezamestnanost.htm

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět