SP ČR: Mezi podnikateli opět zavládla chmurnější nálada

Výjezd z krize nebude lineární a oživení české ekonomiky provází řada rizik.

 

Důvěra podnikatelů v oživení české ekonomiky se v září meziměsíčně snížila, byť ve srovnání s nízkými hodnotami ze září loňského roku jde o zvýšení o 17,2 bodu. Nepříznivou zprávou je, že oproti srpnu jde o pokles o 0,9 bodu, přičemž jistý pesimismus zavládl jak v průmyslu, tak i ve stavebnictví a v obchodě.

Důvodem je očekávané zhoršení rozjezdu německé ekonomiky a horší výsledky americké ekonomiky, kde zklamaly statistiky růstu HDP, zejména tvorby pracovních míst. Zakázky německého zpracovatelského sektoru v červenci zaznamenaly nejprudší pokles za více než rok a nálada německých analytiků a investorů se tento měsíc propadla nejníže od loňského února,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR. Určitou nadějí pro budoucnost by mohla být klesající nezaměstnanost ve Spolkové republice, což by mohlo podpořit tamější soukromou spotřebu.

Současný vývoj potvrzuje předpovědi Svazu průmyslu a dopravy ČR, že oživování tuzemské ekonomiky nebude ineární, bude provázeno řadou výkyvů a výjezd z recese bude trvat v řádech několika let. Právě v souvislosti s vývojem německé ekonomiky se jasně ukazuje silná závislost řady našich firem na tamní poptávce. Potvrdil to i vývoj naší ekonomiky kopírující se zpožděním vývoj německého hospodářství, které se propadlo do recese v druhé polovině 2008 a k oživení se vrátilo až za rok.

Současná situace přináší řadu rizik pro budoucnost České republiky – slabší růst ekonomiky může zkomplikovat vládní záměr snížit deficit státního rozpočtu se všemi z toho vyplývajícímu konsekvencemi. „Zpomalující německý průmysl přivodí s vysokou pravděpodobností nižší růst českého HDP, než s jakým počítá návrh státního rozpočtu na příští rok. Pokud se tento vývoj potvrdí, musel by stát příští rok oproti plánům víc škrtat své výdaje nebo vybrat více na daních,“ upozornil Oldřich Körner.

„Hrozící další rozpočtové škrty jsou spolu s obavami ze zpomalení evropské ekonomiky největšími riziky pro horší než dosud očekávaný vývoj našeho HDP,“ uvedl analytik Svazu.

Současný vývoj mimo jiné potvrzuje stanovisko SP ČR ke státnímu rozpočtu a jeho snahy o to, aby vláda akcentovala prorůstová ekonomická opatření. „Zaměstnavatelé se shodují v tom, že škrty nemůžou být jedinou prioritou vlády a že její politika se musí orientovat na dlouhodobý koncepční přístup podporující ekonomický růst a perspektivu konkurenceschopnosti země,“ uvedl Odlřich Körner.

Další informace, včetně přehledných grafů, najdete na webové stránce Svazu průmyslu a dopravy ČR: www.spcr.cz/statistika/i_duvery.htm

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět