Priority firem ve Středočeském kraji: daně a potření byrokracie

VÝSLEDKY ŠETŘENÍ prezentovali zástupci SP ČR  při debatě u kulatého stolu s podnikateli.  .

Definovat priority zaměstnavatelů, působících ve Středočeském kraji, vyjasnit jejich názor na kvalitu podnikatelského prostředí v kraji a zjistit jejich hodnocení krajské a vládní politiky, si kladlo za cíl dotazníkové šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi členskými i nečlenskými firmami v tomto kraji. V šetření, které proběhlo v termínu 13. - 24. září 2010, bylo osloveno celkem 125 firem. Výsledky šetření byly prezentovány 30. září při kulatém stolu zástupců Svazu se středočeskými podnikateli, který se uskutečnil v sídle společnosti LINET u města Slaný.  

I.

Z šetření jednoznačně vyplynulo, že za největší problém považují středočeští zaměstnavatelé a podnikatelé byrokracii. Přibližně 80 % respondentů ohodnotilo tento fenomén jako významný či velmi významný. (Celá třetina firem uvedla na desetibodové škále, že téma byrokracie má pro ni jasně nejvyšší význam.)

Druhou nejdůležitější oblastí je pro středočeské podnikatele nedostatečně kvalitní dopravní infrastruktura. Více jak dvě třetiny respondentů přikládají tomuto problému velký význam. Zástupci místních firem se vyjadřovali také k úrovni efektivity řízení Středočeského kraje. Pro zhruba dvě třetiny z nich je řízení kraje problém či velký problém. Třetina podnikatelů považuje však úroveň řízení kraje za běžný, průměrný problém.

Co se týká podpory podnikání ze strany kraje, respondenti se v podstatě rozdělili na dvě skupiny: polovina z nich poukazuje na slabou podporu jejich podnikatelských aktivit, druhá polovina hovoří o středních či malém významu tohoto problému. Dalším tématem, které trápí středočeské podnikatele, je úroveň systému vzdělání a s tím související nedostatek pracovníků v technických profesích. V obou případech téměř tři pětiny respondentů (56 %) zhodnotily váhu těchto problémů jako velkou. Jen velmi nízký počet respondentů nepovažuje tuto oblast za problematickou. Z šetření vyplynulo, že nedostatek technicky vzdělaných pracovníků zesiluje i konkurence Prahy. Polovina respondentů považuje za významný problém středočeských firem právě blízkost hlavního města a přitažlivost jeho pracovního trhu.

  Pořadí důležitosti problémů v kraji z pohledu středočeských podnikatelů

(v % odpovědí)

                                                                       malý význam střední význam  velký význam

Byrokracie                                                                0                     20                   80

Nedostatečně kvalitní dopravní infrastruktura     20                   12                   68

Neefektivní řízení kraje                                           0                     33                   66

Korupce                                                                    8                     30                   62

Úroveň systému vzdělání                                      6                     38                   56

Nedostatek technických profesí                            9                     25                   56

Slabá podpora podnikání ze strany kraje           14                   36                   50

Konkurence Prahy z hlediska pracovní síly        30                   20                   50

Stav zdravotnictví                                                    15                   45                   40

Problémy životního prostředí                                 37                   38                   25

 

  II.
Zástupci firem hodnotili také stav podnikatelského prostředí ve Středočeském kraji. Převážná většina respondentů (75 %) se shodla na jeho průměrné kvalitě. Necelá pětina účastníků šetření by oznámkovala kvalitu prostředí pro podnikání známkou 4, zatímco necelá desetina (přes 6%) ohodnotila tento stav známkou 2.

 Zhodnocení stavu podnikatelského prostředí ve Středočeském kraji

(v % odpovědí respondentů, školní známkování)

  1. 0 %
  2. 6 %
  3. 75 %
  4. 19 %
  5.   0 %

 III.

Šetření zjišťovalo váhu priorit středočeských podnikatelů na vybraná témata. Zcela jednoznačně se na špici důležitosti umístily motivační a jednoduché daně. Tuto prioritu vyzvedlo 93 % respondentů. Za druhou prioritu v pořadí byl uveden požadavek na rozvoj dopravy a infrastruktury. Za velmi významné priority považují pak podnikatelé tři spolu svázané oblasti. Jde o flexibilní trh práce, moderní vzdělávání, výzkum, vývoj a inovace na špičkové úrovni, na jejich značnou důležitost poukazuje 70 % podnikatelů. Vysoký význam přikládají respondenti potřebě efektivní veřejné správě.Poměrně velký podíl podnikatelů (57 %) považuje za prioritní účinnou podporu exportu. Téma vyrovnaných veřejných financí se ale umístilo až v pomyslné druhé části pořadí priorit, podobně jako i dostupnost energie. Problematika udržitelné péče o životní prostředí se umístila až na posledním místě.

 

Pořadí váhy priorit z pohledu středočeských podnikatelů

(v % odpovědí)

malý význam              střední význam  velký význam

motivační a jednoduché daně                   0                     7                     93

rozvoj dopravy a infrastruktury                  7                     15                   78

flexibilní trh práce                                        0                     30                   70

moderní vzdělávání                                    0                     30                   70

výzkum, vývoj a inovace
na špičkové úrovni                                      0                      30                   70

efektivní veřejná správa                             7                     23                   70

účinná podpora exportu                             9                     29                   57

vyrovnané veřejné finance                        0                     50                   50

dostupná energie                                       17                   33                   50

udržitelná péče o životní prostředí            16                   46                   38

IV.

Součástí šetření byl i dotaz na dosavadní kroky současné koaliční vlády. Respondenti měli její aktivity oznámkovat. Z výsledků vyplynulo, že jedničku ani pětku neudělil kabinetu žádný zástupce středočeské firmy. Většina, tedy necelé tři pětiny (56 %) respondentů udělilo vládě průměrné hodnocení. Necelé dvě pětiny přidělilo krokům kabinetu pomyslnou známku 2, oproti zhruba 5 % procentům respondentů s hodnocením 4.Z komentářů zástupců firem, kteří se účastnili šetření, vyplynuly některé požadavky vůči vládě a kraji. Poměrně jednotně zní požadavek, aby vláda pokračovala dál ve svých snahách o udržení rozpočtu pod kontrolou. Současně je však patrný požadavek, aby programové cíle měly co možná nejmenší negativní dopad na firmy i obyvatele.Podnikatelé apelují zejména na potřebu potírání korupce, zejména ve veřejných zakázkách, a byrokracie. V této souvislosti volají po zefektivnění veřejné správy a snížení počtu úředníků v aparátech.Dožadují se také flexibilnějšího pracovního trhu a novelizovaného zákoníku práce a změny systému ve školství a vytvoření systému podpory přípravy technických profesí. Všechny tyto požadavky směřují k apelu na vládu rozumně nastavit dlouhodobé cíle, které by měly zvýšit konkurenceschopnost České republiky.

Hodnocení dosavadních kroků současné vlády z pohledu středočeských podnikatelů

(v % odpovědí respondentů, školní známkování)

  1.               0 %
  2.              39 %
  3.              56 %
  4.                5 %
  5.                0 %

 

 Kateřina Budínková     –  regionální manažerka pro Středočeský kraj                 (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)Milan            –  tiskový mluvčí SP ČR                                              (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)Mostýn  

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět