SP ČR: Podnikatelé opět o něco více věří naší ekonomice

Dvě třetiny tuzemských podnikatelů hodnotí v listopadu situaci v průmyslu jako uspokojivou.

Listopadová podnikatelská důvěra v naši ekonomiku se oproti říjnu opět o něco zvýšila (o 1,1 bodu). A meziročně je ve srovnání s loňskou nízkou hodnotou optimističtější o 15,5 bodu. Tyto příznivé údaje, které ve středu 24. listopadu zveřejnil Český statistický úřad, následují po informacích o výrazně dobrém výsledku růstu hrubého domácího za 2. čtvrtletí 2010.
„Za kladným očekáváním stojí zejména stále dobrá kondice německé hospodářské lokomotivy, táhnoucí celou jinak jen zvolna se zotavující eurozónu a podporující náš vývoz,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.
Z pohledu tuzemské firemní sféry je ekonomická situace již poměrně stabilizovaná, dvě třetiny podnikatelů (66,7 %) hovoří o uspokojivé situaci v průmyslu. Jen menší část firem (4,3 %) ji vnímá jako špatnou. Podobné podíly jsou i v případě výhledů ekonomické situace v průmyslu. Téměř tři čtvrtiny zástupců firem (71 %) předpokládá v příštích třech až šesti měsících její neměnnost. Naproti tomu dalších zhruba 5 % procent avizuje zhoršení situace.

Vývoj naší ekonomiky může ale ohrozit řada rizik. „Zatímco průmysl vidí již dobré vyhlídky, a to i v oblasti zaměstnanosti, služby a zejména stavebnictví, kde se index důvěry propadl nejníže od roku 1999, není zejména delší výhled pro období příštího roku až tak dobrý. Optimisty jsou převážně sektory profitující více z vnější poptávky, než z domácí,“ uvedl Oldřich Körner.
„Příčiny pesimismu lze hledat v nízkém očekávání domácích impulsů podporujících růst ekonomiky a naopak v obavách z dopadů úsporných opatření veřejného sektoru a růstu daní. Rizikovým faktorem je očekávání spotřebitelů, kteří pro příštích dvanáct měsíců očekávají mírné zhoršení celkové ekonomické situace,“ uvedl Oldřich Körner.

 Co se týká zaměstnanosti v průmyslu, také zde listopadový průzkum statického úřadu napovídá určité stabilizaci situace. Takřka dvě třetiny podniků počítá s tím, že nebudou propouštět ani nabírat nové pracovníky. Naproti tomu 16 % očekává redukci zaměstnanců a 19 % zase jejich nabírání.
Patrná je tato změna, pokud porovnáme dnešní údaje se situací z jara letošního roku. Jak například vyplynulo z šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi 1600 členskými firmami z dubna 2010, o něco více než polovina firem (56 %) neplánovala v nejbližších měsících měnit počet svých zaměstnanců. Zhruba čtvrtina (26 %) firem předpokládala snižování počtu svých zaměstnanců snižovat a osmnáct procent firem chtěla navýšení počtu svých zaměstnanců. V porovnání s dalším šetřením Svazu z konce roku 2009, jde v listopadu 2010 již o poměrně značný obrat. V prosinci 2009 plánovala propouštění zhruba třetina firem (32 %), jejich stav nechtěla měnit necelá polovina firem (49 %) a s jejich nárůstem uvažovalo jen 15 procent firem.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět