SP ČR: Říjnový vývoz a dovoz žádné výrazné změny

Čeští exportéři jsou úspěšní zejména v zemích Evropské unie.

 

S růstem vnější poptávky rostl v říjnu meziročně i náš vývoz (o 17,2%), a to zejména do zemí Evropské unie. S oživením ekonomiky narůstá také dovoz (o 19,4%), který se zvyšuje rychleji než vývoz už osmý měsíc v řadě.

Vývoz, obdobně jako průmyslovou produkci, táhne výroba strojů a dopravních prostředků, dále vývoz výpočetní techniky a elektrických přístrojů.
V říjnu se prohloubil schodek obchodu České republiky se státy mimo Evropskou unii. Naproti tomu se zvýšil přebytek v obchodě s Německem, Británií a Slovenskem. „Zatímco se zlepšuje naše bilance obchodu se státy Evropské unie, mimo Unii se dále zhoršuje, což jde na vrub zejména deficitu s Čínou. Kromě tradičních položek k tomuto vývoji přispěl i letošní boom fotovoltaiky a dovoz jejích komponentů právě z Číny,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Teritoriální rozložení výsledků zahraničního obchodu ukazuje, že náš vývoz má stále rezervy na mimoevropských trzích, zejména na rostoucích asijských trzích a v Rusku,“ uvedl Oldřich Körner. Na rostoucí dovozy ze zemí mimo Evropskou unii má však vliv i rostoucí cena paliv, zejména zemního plynu (o 69,1%).

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět