SP ČR: Růst průmyslové produkce zvolňuje

 Tahounem poptávky v českém průmyslu zůstává dynamické oživení v Německu.

 

 

Říjnová průmyslová produkce byla meziměsíčně nižší o 0,3 %, meziročně vzrostla o 6,9 %. Meziroční výsledky jsou však ovlivněny nízkou srovnávací základnou z roku 2009, kdy propad průmyslové výroby dosáhl dna. Od konce  loňského roku pokračoval plynulý vzestup, který se ale od letních měsíců výrazně zpomalil.

„V souladu s našimi očekáváními z první poloviny roku průmysl zvolňuje tempo svého oživení na 6,9% meziročně. V blízké budoucnosti nedosáhne úrovně před recesí,“ uvádí Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Struktura růstu průmyslu nepřináší žádná překvapení – tahouny zůstávají výroba motorových vozidel, kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, počítačů a optických přístrojů. Posledně jmenovaná skupina vykazuje největší příspěvek k růstu zakázek. Dále k jejich růstu výrazně přispívá i růst zakázek ve výrobě strojů a strojních zařízení.

„Rychlejší růst tržeb ze zahraničí naznačuje, že tahounem poptávky v průmyslu zůstává dynamické oživení v Německu. I přes očekávané určité zpomalení bude i nadále významným zdrojem obnoveného, i když již mírnějšího růstu, naší průmyslové výroby,“ uvedl Oldřich Körner.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět