SP ČR: Nezaměstnanost opět roste, příští měsíce obrat nepřinesou

  Průmyslové podniky zůstávají v nabírání nových opracovníků i nadále velmi opatrné.

 

 

Zatímco v posledních měsících se situace na trhu práce v České republice zlepšovala, listopadová čísla naznačila, že oživení růstu zaměstnanosti nebude nikterak plynulé. Míra nezaměstnanosti se totiž oproti říjnu zvýšila se o desetinu procentního bodu na 8,6 procenta a počet lidí bez práce (506.640) je zpátky na úrovni loňského listopadu.

Ani v nadcházejícím období nedojde podle prognóz Svazu průmyslu a dopravy ČR ke snižování míry nezaměstnanosti: Většina průmyslových firem nebude v příštích měsících nabírat nové pracovníky. Růst průmyslové produkce začíná zvolňovat a úroveň nových zakázek v posledních měsících spíše stagnuje. Tento růst v řadě odvětví nebude v příštím roce příliš dynamický, takže zaměstnavatelé jsou v přijímání nových lidí velmi opatrní. K tomu na firmy působí silný tlak na snižování nákladů a na zvyšování produktivity práce a technologické změny.

Problém, na který Svaz průmyslu a dopravy ČR již dlouhodobě upozorňuje, je strukturální nevyváženost na trhu práce. Firmy zejména poukazují na prohlubující se nedostatek technicky vzdělaných pracovníků. Na druhé straně je v ČR přebujelá administrativa a řada profesí, které nenacházejí na trhu práce uplatnění.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět