SPČR: Ekonomice se ve 3. čtvrtletí dařilo

Příští rok se očekává zvolnění vnější poptávky i oslabení soukromé spotřeby.

Tuzemské ekonomice se daří lépe, než se očekávalo. Vzrostla ve třetím čtvrtletí meziročně o 2,8 %. Hlavním tahounem je zpracovatelský průmysl, který ve stejném období zvýšil svou produkci o 10,7 %, a také velkoobchod. Vývoj HDP stále sráží dolů výkony ve stavebnictví a zemědělství. “Česká ekonomika těží zejména z růstu německého hospodářství,” uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Proti očekávání se na rychlejším růstu podílely investice, za kterými se skrývá krátkodobý boom ve fotovoltaice a vyšší než očekávaný růst soukromé spotřeby. “Boom ve fotovoltaice je přechodný. Příští rok je nejistý i z pohledu soukromé spotřeby v souvislosti s očekávanými úspornými mzdovými opatřeními ve veřejné sféře a s rostoucím zadlužením domácností a opatrným přístupem firem k růstu mezd,” uvedl Oldřich Körner.

“Očekávané zvolnění vnější poptávky, neopakovatelné investice a restrikce veřejné spotřeby budou příčinou zpomalení ekonomického oživení v České republice v dalším roce,” uvedl Oldřich Körner.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět