SP ČR: Kondice průmyslu se zlepšuje, stále však čeká na reformy

 V listopadu průmyslová prudukce v ČR stoupla meziročně o téměř 16 %, nových zakázek bylo o 14,2 % více.    .

 

 

Meziroční růst o 15,9 procenta, taková byla průmyslová produkce v listopadu loňského roku. Informace dnes zveřejnil Český statistický úřad. Také meziměsíční růst o 2 procenta nasvědčuje zlepšující se kondici našeho průmyslu.
Dokládá to i skutečnost, že tržby z průmyslové činnosti se v běžných cenách meziročně zvýšily o 14,9 % a hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 14,2 %, z toho zakázek ze zahraničí přibylo o 21,6 %.

O příznivém vývoji svědčí i aktuálně zveřejněné listopadové údaje o růstu vývozu, který meziročně naskočil v běžných cenách o 21 procent. Také listopadová podnikatelská důvěra v naši ekonomiku se ve srovnání s nízkou hodnotou v loňském roce zvedla o 15,5 bodu.

 „Evidentně dochází k pozitivnímu obratu ve většině odvětví zpracovatelského průmyslu. Firmám přibývají zakázky a rostou tržby a zvyšuje se důvěra v další příznivý vývoj ekonomiky. Povzbuzující je vývoj zahraničních zakázek, opírajících se zejména o poměrně dynamicky rostoucí německý trh,“ uvedl Boris Dlouhý, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (růst o 23,8 %), výroba strojů a zařízení (růst o 26,2 %) a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (růst o 20,4 %).

Průmyslová produkce klesala však v odvětvích oděvů (pokles odvětví o 9,1 %), výroba koksu a rafinovaných ropných produktů (pokles o 6,6 %) a výroba nábytku (pokles o 1,0 %).

 Další povzbuzení růstu průmyslu předpokládá však i výrazné reformní kroky vlády a zkvalitňování podnikatelského prostředí. „Nezbytnou podmínkou úspěšného růstu průmyslu je zlepšování podnikatelského prostředí, včetně odstraňování bariér podnikání jakými jsou byrokracie a korupce. Vláda musí přijmout i řadu opatření na zvýšení konkurenceschopnosti naší ekonomiky. Průmysl na tyto reformy dosud čeká,“ uvedl Boris Dlouhý.

 Další informace, včetně přehledných grafů, najdete na adrese Svazu průmyslu a dopravy ČR: http://www.spcr.cz/statistika/prumysl.htm

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět