SNĚM SP ČR: Vláda slíbila urychlené řešení řady problémů

Na Sněmu se diskutovaly problémy spojené s výzkumem, vývojem a inovacemi, energetiky, otázka podpory exportu i technického školství.    .

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Věcnou debatou a příslibem předsedy vlády Bohuslava Sobotky vyřešit ještě letos či v příštím roce řadu požadavků tuzemského byznysu zejména na zlepšení v oblasti energetiky a legislativě a vyhlášením roku 2015 Rokem průmyslu a technického vzdělávání skončil dnes Sněm Svazu průmyslu na dopravy ČR (SP ČR), který zahájil 56. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Letošního vrcholného ekonomického diskusního fóra v Rotundě brněnského Výstaviště se zúčastnily více čtyři stovky zástupců firem, výzkumných ústavů a vysokých škol a členů vlády v čele s jejím předsedou Bohuslavem Sobotkou. Na Sněmu tak nechyběli ani místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr školství a mládeže Marcel Chládek, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová, ministr dopravy Antonín Prachař, ministr životního prostředí Richard Brabec, poslanci, hejtmani a další významní hosté.

Prezident SP ČR Jaroslav Hanák ve svém úvodním projevu shrnul největší výzvy, které nyní vyžaduje podpora konkurenceschopnosti české ekonomiky.  Jako první zmínil kvalitu legislativy a fungování státních institucí, které podle mezinárodního srovnání stále zaostávají za mezinárodními standardy. „Je potřeba zjednodušit legislativní proces a jasně vyhodnocovat, jak politická a legislativní rozhodnutí dopadají na podnikatele,“ uvedl Jaroslav Hanák. Připomněl i potřebu zaváděného zákona o státní službě a vyjádřil jako prioritu odpolitizování státní správy. V této souvislosti viceprezident SP ČR Pavel Juříček poukázal na přetrvávající problém insolvenčních mafií, postihující množství tuzemských firem.

Fotogalerii ze Sněmu SP ČR najdete zde:

Druhým tématem, na nějž Sněm poukázal, byl stav dopravní infrastruktury, pomalá výstavba dálniční sítě a nedostatečná stavební příprava. „Poslanci musí pomoci s legislativou, ať už jde o zákon o veřejných zakázkách, stavební zákon či zákon o zadávání veřejných zakázek,“ upozornil šéf Svazu. Současně ocenil, že vláda se zaměří i na opravy silnic 2. a 3. třídy. Vyzval politiky k podpoře ministra dopravy. V diskusi vystoupil i hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který jakožto šéf Asociace krajů slíbil pomoci urychlit výkupy pozemků pro stavby silnic.

Další výzva se týkala výzkumu, vývoje a inovací. Jde zejména o vybudování integrovaného systému vědy prostřednictvím restrukturalizace Akademie věd ČR a jejího sladění s reformou školství. „Musíme podpořit excelentnosti a na druhé straně omezit či zrušit slabé instituce,“ uvedl Jaroslav Hanák. Po vládě požaduje zásadní změnu systému přípravy, realizace a hodnocení výzkumných programů a navýšení prostředků vyčleněných pro Technologickou agenturu ČR o 700 milionů korun na aplikovaný výzkum. Předseda vlády Bohuslav Sobotka reagoval ujištěním, že vláda bude na začátku přítího roku hledat další možnosti financování pro TA ČR a její program EPSILON.

Viceprezident SP ČR Jiří Cienciala upozornil na potřebu změny řízení výzkumu, vývoje a inovací, tedy Akademie, věd, vysokých škol a výzkumných organizací včetně nového systému hodnocení výstupů. „Jsme přesvědčeni, že potřebujeme jednotné řízení vědy a výzkumu,“ uvedl k tomu předseda vlády.

Dalším z témat jednání na Sněmu byla podpora exportu, a to i v souvislosti se sankcemi EU-Rusko. „Potřebujeme, aby se dokončila personální stabilizace ČEB, EGAP, CzechTrade, CzechInvest a výrazně se zpružnily aktivity dozorčích rad sestavených z politiků koalice,“ prohlásil Jaroslav Hanák. Jeho názor již v polovině září podpořila společná Výzva SP ČR, jeho Platformy exportérů, zastupující významné exportní firmy, a Hospodářské komory ČR ( viz www.spcr.cz ). Apeloval také na vládu, aby zrychlila vysílání dalších ekonomických diplomatů do zahraničí a zasadila se o zjednodušení a zrychlení výdeje víz pro podnikatele podle možností destinací.

Významným tématem, kolem něhož se strhla diskuse účastníků Sněmu, byla podpora technického vzdělávání včetně podpory vyhlášení příštího roku Rokem průmyslu a technického vzdělávání (viz tisková zpráva www.spcr.cz). Podle účastníků Sněmu musí reforma školství podpořit technické vzdělávání a zavést matematiku jako povinný maturitní předmět. „Školy musí být diferencovány dle potřebnosti zvýšení konkurenceschopnosti země, měly by se vysoce bonifikovat potřebné a škrtit nepotřebné obory jak na úrovni středních škol, tak především na vysokých školách,“ poznamenal Jaroslav Hanák. Podporu změny systému vzdělávání přislíbil i předseda Asociace krajů Michal Hašek. „Jsem rád, že vláda dá recept k optimalizaci školství. Sáhneme na systém středního školství dle podmínek trhu práce, kde se výsledky dostaví za tři až čtyři roky,“ uvedl. Člen představenstva SP ČR a majitel společnosti LINET Zbyněk Frolík navrhl, aby vláda vyhlásila vhodný imigrační program pro technicky vzdělané pracovníky ze zahraničí a podpořila studium cizinců na technických školách. „Je to výzva pro imigrační politiku vlády. Jednoznačně vítám otevření technických vysokých škol i vůči takovým zemím jako je Rusko a další země,“ zhodnotil předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Šéf Svazu poukázal na to, že se vláda musí rozhodnout, zda podpoří systém tzv. kurzarbeitu, zda bude novelizovat cizineckou legislativu pro usnadnění pohybu zahraničních pracovníků a zda upraví agenturní zaměstnávání s cílem razantně snížit počet agentur.

Významným diskutovaným tématem byla energetika. Zaměstnavatelé od vlády požadují, aby do konce roku přijala program rozvoje jaderné energetiky a dokončila a schválila aktualizaci surovinové politiky ČR a novelizovala horní zákon.

Předseda vlády v této souvislosti přislíbil řadu kroků. Zejména slíbil, že do konce roku bude připravena Státní energetická koncepce a státní surovinová politika. Stranou zájmu nezůstalo ani téma podpory obnovitelných zdrojů, která zhoršuje konkurenceschopnost českých firem. „Během měsíce projednáme na vládě zákon, který by měl pomoci velkým průmyslovým odběratelům snížit jejich zátěž kvůli obnovitelným zdrojům energie,“ slíbil premiér. Viceprezident Jan Rafaj tento přístup ocenil. „Po pěti letech bychom mohli zbavit české podniky konkurenční nevýhody,“ uvedl.

Účastníci Sněmu SP ČR jednali rovněž o agendě ICT. „Je to klíčový obor pro zvýšení konkurenceschopnosti země. Proto potřebujeme, aby byla vytvořena jednotná strategie implementace digitální agendy,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Šéf SP ČR Jaroslav Hanák rovněž pochválil vládu za dobrou spolupráci zejména na tripartitě – podle něj se k ní věcně staví nejen premiér, ale i prakticky všichni ministři. „Spolupráce českého byznysu s touto vládou je dobrá. Zásadním místem komunikace je tripartita, která se proměnila ve skutečně pracovní tým,“ dodal.

Fotogalerii ze Sněmu SP ČR najdete zde: