České výrobky mají perspektivní odbytiště v Thajsku

SP ČR dnes na MSV Brno uspořádal business fórum „Thajsko- české partnerství v průmyslu a obchodu“.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

O tom, že české výrobky mají stále lepší jméno i u zákazníků na druhém konci světa, svědčí rostoucí zájem Thajců o produkty českých firem. Vyplynulo to z příspěvků účastníků business fóra „Thajsko- české partnerství v průmyslu a obchodu“, které dnes v rámci programu Mezinárodního strojírenského veletrhu na brněnském Výstavišti uspořádal Svaz průmyslu a obchodu ČR (SP ČR) ve spolupráci s Federací thajského průmyslu, Thajské rady pro investice a Velvyslanectvím Thajského království v Praze.

Vzájemný obrat obchodu mezi ČR a Thajskem v loňském roce dosáhl 1,28 miliardy dolarů, v roce 2010 to bylo dokonce 1,69 miliardy dolarů. „Vynasnažíme se, aby toto číslo v roce 2015 vzrostlo na dvě miliardy dolarů,“ uvedl ve svém úvodním příspěvku thajský velvyslanec v ČR Vitavas Srivihok. Jeho slovům naslouchalo asi pět desítek účastníků fóra, přes polovinu z nich tvořili zástupci 14 thajských firem, zbytek byli Češi.

Z ČR se do Thajska vyvážejí zejména strojní a elektronická zařízení a také mléko a mléčné výrobky, naopak z Thajska dovážíme klimatizace, komponenty pro elektroniku, textil a ovoce. Dovoz thajského zboží do ČR přitom výrazně převažuje, v loňském roce tak obchodní bilance skončila v minusu bezmála miliardu dolarů v neprospěch ČR.

Pomoci českým exportérům umístit jejich výrobky na thajském trhu, který pro ně může být navíc otevřenou vstupní branou do dalších zemí společenství ASEAN, má od letošního roku za úkol přímo v Bangkoku nově otevřená kancelář CzechTrade. „Jsme schopni českým firmám přímo na místě pomoci kontaktovat vhodné partnery,“ uvedl ředitel kanceláře Jan Lembas. Čechy v Thajsku navíc čekají příležitosti nejen k vývozu zboží, ale i zájem o výrobní kooperaci i jejich investice.

„Perspektivními obory pro české formy na thajském trhu jsou produkce energetických zařízení jak pro výrobu energie klasické energie i z obnovitelných zdrojů, tak i environmentální technologie – tedy odpadové hospodářství. Vítané jsou i zemědělské a potravinářské stroje,“ dodala ředitelka Sekce mezinárodních vztahů SP ČR Dagmar Kuchtová.

Zájem thajských firem i průmyslových a obchodních asociací o rozšíření obchodu s Evropou včetně ČR stále vzrůstá. Thajská delegace na MSV Brno dojela už před rokem a následné aktivity thajské strany vedly k tomu, že organizátoři veletrhu letos právě Thajsko vybrali jako jeho „Special Guest Country“.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět