SP ČR: Insolvenční mafie ničí podnikatelské prostředí

  Podnikatelé na tiskové konferenci SP ČR přiblížili své případy vlivu mafií na jejich podnikání. K dispozici jsou PP prezentace a informace o vývoji insolvencí v ČR.  .

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) dnes na tiskové konferenci důrazně apeloval na stát, aby zabránil rozšířené nebezpečné praxi, kdy kvůli kriminálnímu jednání insolvenčních správců a soudů podnikatelé musejí zavírat fungující podniky. O práci kvůli tomu přicházejí tisíce lidí. Oficiálně úřady řeší nejméně šest desítek takových případů.

Jestliže před čtyřmi měsíci SP ČR přinesl informace, že v důsledku působení insolvenčního správce a soudu musel ukončit činnost zavedený moderní podnik MORA – TOP v Uničově viceprezidenta SP ČR a předsedy představenstva Brano Group Pavla Juříčka, na dnešním setkání s novináři představila své případy řada dalších podnikatelů.

Mezi nimi jednatel a výkonný ředitel atx – automotion, s.r.o. Bohuslav Vránek, bývalý majitel a jednatel firem Extra bau a.s. a Euresta s.r.o. Bedřich Hnilica, advokát Ilja Padalík s kauzou Kuchyně Horní Lán. Přítomni byli jednatel společností Cars Bad s.r.o. a INNA, WEST CZ s.r.o. Zdeněk Šilhánek a další podnikatelé a také Hana Marvanová spolupracující s ministerstvem financí právě na zmíněné problematice či jednatelka InsolCentrum, s.r.o. Jarmila Veselá.

„Máme připravenou řadu návrhů jak současný dramatický stav věcí obrátit. Jeho součástí je změna insolvenčního zákona,“ uvedl Pavel Juříček. Jak dodal, podnikatelské prostředí je kvůli insolvenčním mafiím ve stavu, kdy podnikatelé chtějí odejít do zahraničí. Jak vyplývá z aktuálního šetření SP ČR, téměř šestina tuzemských podnikatelů poukazuje na zhoršování vymahatelnosti práva a více jak čtyři pětiny považují současný stav za neměnný. Pouze 4 % podnikatelů mají pocit, že se vymahatelnost práva zlepšila.

Také společnost InsolCentrum ve své analýze zjistila, že poruchy právního prostředí v insolvenčních řízení narušují stabilitu podnikatelského klimatu v ČR. „Insolvenční řízení jsou ekonomicky naprosto neefektivní, majetek se ztrácí před i po rozhodnutí o úpadku. Věřitelé vůbec nejsou uspokojeni v 58 % případů,“ uvedla Jarmila Veselá.

Přítomní se shodli na potřebě rázné změny zákona o insolvenčním řízení a insolvenčních správcích. „Současná legislativa neumožňuje ochranu proti nezákonnému postupu. Selhává dohled správců a dozor soudců,“ uvedla Hana Marvanová.

Zúčastnění mimo jiné poukázali na slib Ministerstva spravedlnosti z minulých let, že vypracuje analýzu dopadů fungování zákona o insolvenci na podnikatelské prostředí. Nic podobného připraveno není. Jedním z návrhů bylo, aby téma insolvence převzalo ministerstvo financí, a to kvůli návaznosti na daňové úniky. Jednoznačně se přítomní shodli na nutnosti hmotné odpovědnosti správců a soudců.

Svaz průmyslu a dopravy ČR v čele s viceprezidentem Pavlem Juříčkem připravil řadu návrhů na změnu, na úpravách se dále pracuje v expertním týmu.

Informace o návrzích změn insolventního zákona, o situaci v insolvencích i PP prezentace poškozených podnikatelů najdete na webové stránce www.spcr.cz

 INSOLVENČNÍ MAFIE A NAVRHOVANÁ LEGISLATIVNÍ ŘEŠENÍ

http://www.spcr.cz/files/cz/tk/brano.pdf

Insolvence společnosti atx

http://www.spcr.cz/files/cz/tk/atx.pdf

Průběh konkurzní loupeže dálničního areálu „EXTRA“ na dálnici D 1 v Popůvkách u Brna

http://www.spcr.cz/files/cz/tk/popuvky.pdf 

Konkurs dlužníka Kuchyně Horní Lán, s.r.o.   

 http://www.spcr.cz/files/cz/tk/padalik.pdf.

EKONOMICKÉ VÝSLEDKY INSOLVENČNÍCH ŘÍZENÍ PODNIKATELSKÉ SFÉRY:

http://www.spcr.cz/files/cz/tk/in.pdf

Vybraná data z insolvenční databáze InsolCentra

http://www.spcr.cz/files/cz/tk/insolcetrum.pdf

 

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět