SP ČR: Česko musí být v Bruselu aktivnější

  Prezident SP ČR J.Hanák představil pohled Svazu na některé problémy EU na první konferenci Národního konventu.  .

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Svaz průmyslu a dopravy ČR vyzval českou politickou reprezentaci na první konferenci Národního konventu o Evropské unii s názvem „Evropské vize České republiky“, aby zvýšila svou aktivitu vůči institucím Evropské unie a prosazovala opatření, která by zvýšila atraktivnost Evropy pro investice a rozvoj průmyslu. Je třeba, aby tvůrci evropských politik změnili zásadně svoje myšlení a přístup k realitě. Pokud dnes hlásají, že cílem jejich úsilí je evropský občan a jeho blahobyt, pak centrem jejich pozornosti a politik musí být především podniky, podnikání a průmysl zejména. Nikdo jiný prosperitu do Evropy nepřinese,“ prohlásil ve svém vystoupení prezident SP ČR Jaroslav Hanák, který apeloval na naše politiky, aby tuto tezi prosazovali v Bruselu.

Ve svém vystoupení v pražském Lichtenštejnském paláci Jaroslav Hanák za účasti předsedy vlády Bohuslava Sobotky, předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka, místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha a dalších hostů shrnul některé požadavky SP ČR a pohled na EU.

Prezident SP ČR poukázal na to, že Evropská komise zahájila svoji činnost v novém formátu a s novou agendou, její předseda Juncker chystá investiční stimul pro Evropu a připravuje revizi strategie Evropa 2020. Upozornil však na to, že Evropa postupně ztrácí pozici a na to, že je nutné při nastavování evropských i domácích politik zohlednit průmysl a konkurenceschopnost.

Dále uvedl, že zpomalení růstu v eurozóně, ochlazení růstu v Německu a zhoršení ekonomické situace v Řecku je signálem, že návrat Evropy k prosperitě a růstu bude dlouhý a bolestivý. „Situace je umocněná krizí na Ukrajině, obchodní válkou s Ruskem a ztrátou dvou trhů s velkým potenciálem. To dává tušit, jak velké břemeno a odpovědnost ponesou podniky v Evropské unii, aby vrátily Evropě růst a pracovní místa,“ řekl.

(Průmysl dává v EU práci přímo či nepřímo přes napojené sektory 52 milionům lidí (32 milionů přímo v průmyslu, 20 milionu v souvisejících sektorech jako logistika, podnikatelské a další soukromé služby apod.) Ovšem mezi roky 2000 a 2012 klesl podíl přidané hodnoty zpracovatelského průmyslu na celkové světové přidané hodnotě zpracovatelského průmyslu z 25,7 na 20,8 %. Asijské rozvíjející se trhy svůj podíl naopak na světové přidané hodnotě výrazně zvýšily (z 9,6 na 27, 5 %)).

SP ČR pozitivně hodnotí některé nové směry evropské politiky a to, že se zabývá renesancí průmyslu. Zatím však tuto politiku vidí spíše jako proklamaci a bude bedlivě sledovat, zda dochází k obratu v politice EU a zda se skutečně zabývá podmínkami pro jeho rozvoj.

Příznivě hodnotí chystaný investiční program EU (tzv. Junckerův balíček). „Je otázka, zda jde o program, který bude mít odpovídající výsledky nebo zda Evropa bude i nadále snižovat atraktivnost investičního prostředí,“ uvedl šéf SP ČR.

SP ČR dlouhodobě upozorňuje na to, že nestabilita, nepředvídatelnost v legislativě, aplikace předpisů, které neumožňují rychlý rozvoj investic, vysoké ceny energií a málo efektivní podpora aplikovanému průmyslovému výzkumu jsou problémy trápící nejen tuzemské firmy, ale i v celé Unii. (Za plyn platí firmy v Evropě až čtyřikrát více než v USA. Ceny elektřiny pro průmysl jsou dvojnásobně vyšší než v USA a Rusku a o 20% vyšší než v Číně – ta letos s vysokou pravděpodobností v oblasti podpory výzkumu, vývoje a inovací výrazně předstihne země EU. Pouze necelých 28 % patentových aplikací pochází od evropských zemí. Je jen otázkou času, kdy země, které jsou považovány za tak zvaně rozvojové, zvýší vzdělanostní úroveň svých lidí, na to musí reagovat i vzdělanostní politika evropských zemích.)

Svaz průmyslu a dopravy ČR bude důrazně podporovat všechny snahy EU, které povedou ke zvýšení konkurenční výkonnosti a posílení postavení průmyslu v hospodářství. (Pro příští rok připravil také kampaň pod názvem Rok průmyslu a technického školství, při níž chce prezentovat význam a inovativnost průmyslu.) Obdobný přístup očekává i od české politické reprezentace. „Chceme, aby její politika byla srozumitelná a výrazná, aby se zasadila o to, aby mnohá proklamativní prohlášení evropské unie o významu posílení konkurenceschopnosti dostala podobu konkrétních a jasných opatření,“ uvedl Jaroslav Hanák.  

V rámci Konventu se do konce letošního roku uskuteční ještě tři kulaté stoly, které se 25. listopadu 2014 zaměří na téma migrace a 4. prosince 2014 na téma institucionálních otázek. Poslední kulatý stůl se pak uskuteční 11. prosince 2014 a bude se věnovat politice soudržnosti.

Navrhovanými tématy kulatých stolů příštího roku jsou energetická bezpečnost, Česká republika a euro či digitální agenda.

Výsledkem kulatých stolů budou doporučení, která budou pravidelně předkládána tvůrcům české evropské politiky jako podklad pro tvorbu národních pozic. Výstupy budou rovněž prezentovány na Výboru pro EU a na jednání Pracovního týmu Rady hospodářské a sociální dohody pro EU.

Více informací o Konventu najdete na webu www.narodnikonvent.eu

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět