Prezident SP ČR jednal s premiérem a šéfem odborů

Šéf Svazu J. Hanák diskutoval s B. Sobotkou a J. Středulou a úrovni sociálního dialogu a o tématech na příští rok.

Vyjasnit si úroveň sociálního dialogu mezi zástupci zaměstnavatelů, vládou a odbory bylo cílem dnešní schůzky prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslava Hanáka s premiérem Bohuslavem Sobotkou a předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou. Schůzka se uskutečnila na Úřadu vlády.

„Oceňuji přístup vlády k sociálnímu dialogu. Dokonce bych si dovolil říci, že nehledě na dílčí názorové rozdíly je to nejlepší spolupráce sociálních partnerů za poslední roky,“ uvedl po jednání Jaroslav Hanák. Jak dále poznamenal, vládní strana se snaží naslouchat požadavkům byznysu a přijímá argumentaci zástupců zaměstnavatelů, příkladem je Akční plán vlády na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti v ČR.

Poukázal také na to, že SP ČR je oficiálním legislativním připomínkovým místem s možností zasílat a získávat zpětnou vazbu od státní správy při přípravě jednotlivých zákonů.

Podle šéfa SP ČR i současná úroveň sociálního dialogu, při němž se hledají řešení názorových rozdílů, působí příznivě na celospolečenskou atmosféru. „Oproti řadě jiných zemí a tváří v tvář mnohým problémům v zahraničí jsme oázou ekonomického a politického klidu,“ uvedl Jaroslav Hanák.

V letošním roce se tripartita na společném jednání sešla desetkrát. V listopadu se dokonce uskutečnilo první společné jednání národní a krajských tripartit v čele s hejtmany jednotlivých krajů. Dohodlo se, že v širším formátu se tripartita bude scházet jedenkrát ročně a krajská témata se podle potřeby budou zvedat ne celostátní úrovni.

V příštím roce bude tripartita řešit řadu úkolů, včetně přijetí státní surovinové politiky či zavedení elektronické evidence tržeb a mnoho dalších. První plenární zasedání Rady hospodářské a sociální dohody ČR v novém roce je plánováno na pondělí 2. února.