Průmysl v prosinci potvrdil pozitivní tendence

Prosincová data potvrdila význam pozice průmyslu v české ekonomice a přinesla příznivé výsledky.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hodnota průmyslové produkce v prosinci meziročně vzrostla o 7,3 % (při zohlednění rozdílnosti počtu dnů činila meziroční dynamika růstu 4,7 %) a meziměsíční nárůst činil 0,6 %. Dominantní úlohu samozřejmě sehrál zpracovatelský průmysl, kde meziroční nárůst produkce činil dokonce 9,8 %.

Výsledky průmyslu za loňský rok patřily bezpochyby mezi dominantní pozitivní faktor oživení a výsledků celé ekonomiky. Jejich výše byla v řadě měsíců i mírně nad původní očekávání a finální výsledek za rok 2014 se přiblížil hodnotě 5 % (konkrétně 4,9 %, za zpracovatelský průmysl 6,4 %).  Po listopadovém meziročním poklesu v některých odvětvích se opět v závěru roku objevily kladné hodnoty u většiny sektorů, samozřejmě jedna s diferenciací míry růstu a výše základny a jednak s výjimkami, mezi které delší dobu patří odvětví jako těžba a dobývání či výroba oděvů.  Mezi hlavní přispěvatele k růstu naopak patřila výroba motorových vozidel, výroba elektrických zařízení či výroba strojů a zařízení.

Stabilizace napříč většiny odvětví průmyslu a dosahování kladných hodnot byla znakem celého roku 2014, s výjimkami ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a tepla, v tisku, zpracování dřeva, ve výrobě oděvů a v těžbě a dobývání. Výrazněji nadprůměrné hodnoty dosáhly sektory jako výroba motorových vozidel (13 %) či výroba počítačů, elektronických a optických zařízení (18,1 %).

Rok 2014 vytvořil dobrou základnu. Prosincová hodnota zakázek ve výši 12,0 % byla nejlepší hodnotou posledního čtvrtletí a indikací pokračování příznivého vývoje v začátku letošního roku a ukazuje na schopnosti firem zakázky získat a na silnější domácí i zahraniční poptávku.

Tato hodnota je zároveň blízká ročnímu průměru (12,1 %) a zde je třeba poznamenat, že hodnoty růstu zakázek byly nejlepší za poslední 4 roky. Z pohledu zakázek dle jednotlivých odvětví nadále dominantní pozici ve výkonnosti udrží výroba motorových vozidel, výroba počítačů, elektronických a optických zařízení či výroba elektrických zařízení.

Průmysl tak bude i letos v kladných hodnotách a udrží si svou pozitivně dominantní pozici, i když s očekávání temp růstu je třeba být opatrný a míry růstu již nemusí být v hodnotách vrcholů loňského roku. Obtížnou pozici budou nadále mít například firmy se silnou vazbou na ruský trh či firmy závislé na dovážených komoditách a vstupech obchodovaných v dolarech, kterým nárůsty cen vstupů nevykompenzují vzhledem k jejich finálním trhům ceny produkce.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět