Tripartita podpořila vytvoření týmu ministra Pelikána

Mafie insolvenčních soudců a správců bude muset čelit tlaku zaměstnavatelů i ministerstva spravednosti. 

Sociální partneři se na dnešním Plenárním zasedání Rady hospodářské a sociální dohody /tripartity/ shodli na tom, že je potřeba pokračovat v účinném tlaku vůči tzv. insolvenční mafii insolvenčních soudců a správců. Problém insolvenční mafie, v jejímž důsledku podnikatelé přicházejí v České republice o své firmy, zvedl již v minulém roce Svazu průmyslu a dopravy ČR. Teprve nyní se zdá, že se věci začínají hýbat díky novému ministrovi spravedlnosti Robertovi Pelikánovi.

„Zrušili jsme povolení čtyřem insolvenčním správcům, proběhla kontrola 150 provozoven insolvenčních správců, probíhá patnáct řízení o zrušení povolení, probíhá analýza minulých podezření," uvedl ministr Pelikán s tím, že dosud se nic podobného nedělo. Podle něho se pracuje i na novele insolvenčního zákona. „Považujeme za nezbytné připravit tuto úpravu legislativy, která by omezila možnosti insolvenční mafie," uvedl k tomu Pavel Juříček, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) a šéf společnosti BRANO GROUP, který na jednání prezentoval požadavky zaměstnavatelů a který se sám musel bránit insolvenční mafii. Díky tomu vytvořil skupinu expertů, která připravila řadu návrhů.

Za důležité opatření tripartita považuje to, že ministerstvo spravedlnosti vytvoří speciální tým, zaměřeném na potírání insolvenční mafie. Odpovídá to požadavku Svazu průmyslu a dopravy ČR a dalších zaměstnavatelských svazů. „Nabízíme i naše odborníky," uvedl k tomu Pavel Juříček.

Součástí usnesení tripartity byl požadavek, aby ministr Robert Pelikán do června letošního roku informoval zaměstnavatele a odbory o dalším postupu vůči insolvenčním mafiím.
Růžena Hejná
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět