České elektrotechnické firmy láká Vietnam

Zájem tuzemských firem o spolupráci s vietnamskými potvrdil Česko-vietnamský podnikatelský seminář.

DSC 01001

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) jej dnes v Praze uspořádal společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a obchodním oddělením velvyslanectví Vietnamu v Praze. Zaměřen byl na elektrotechniku a zúčastnilo se ho 14 ředitelů a vrcholových manažerů vietnamských firem a na druhé straně představitelé více jak dvou desítek tuzemských firem.

Mezi nejvýznamnější české vývozní komodity do Vietnamu patří stroje a dopravní zařízení, průmyslové a spotřební zboží či chemikálie a některé další komodity. Elektrotechnické výrobky nesměřují ale do Vietnamu v takových objemech, které by mu tuzemské firmy mohly nabídnout.

Ředitel sekce zahraničních vztahů SP ČR Lukáš Martin a ředitel členské Českomoravské elektrotechnické asociace Jan Prokš poukázali při setkání na zkušenosti a know how našich firem a na perspektivy vzájemné spolupráce a zvýšení obchodního obratu. Jen vývoz z ČR do Vietnamu se v posledních letech kontinuálně zvyšuje. Jestliže v roce 2007 představoval přepočtu 46,5 milionu eur a v roce 2010 již 48,7 milionu eur, pak v loňském roce šlo o export v objemu 63,5 milionu eur.

Vzájemnou spolupráci by také mohl podpořit letošní příjezd vietnamského prezidenta. Očekává se, že ho bude doprovázet velká skupina podnikatelů.

Jiří Janda